Politika

Srebrenica pred parlamentarcima 14. avgusta

Čavić: Vlada Srpske je mogla da uradi sve sama

Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske odlučio je da posebna sjednica parlamenta bude održana 14. avgusta u 10 časova na temu Izvještaj o radu Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine.

Nedeljko Čubrilović

Predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović je rekao da je zaključeno da se na tu sjednicu pozovu tadašnji akteri, a to su tadašnji premijer i predsjednik komisije. Opozicija je tražila da se ne određuje tačan datum sjednice kako bi se dalo vremena Vladi RS da se izjasni ovom slučaju.

Čubrilović je rekao da NSRS ništa neće poništavati, a u kojoj formi će biti zaključci vidjeće se nakon sjednice Skupštine.

Admir Čavka

Šef Kluba poslanika Domovina Admir Čavka je rekao da ova koalicija nije za održavanje sjednice o Srebrenici jer smatra da je to pitanje riješeno.

– Mi se bavimo populizmom, dok u Srebrenici živi jedva 800 ljudi – rekao Čavka.

Dragan Čavić

Poslanik NDP Dragan Čavić, koji je u vrijeme rada Komisije za Srebrenicu bio predsjednik RS, kaže da je opozicija na Kolegijumu bila uzdržana.

– Ne bježimo od toga da se o ovome raspravlja u NSRS, ali poslanicima treba dostaviti sve materijale i pozvati aktere iz tog perioda. U tadašnjem izjveštaju su iznesene brojne stvari koje sada ne stoje. Taj izvještaj nije bio ničiji politički hir već obaveza Vlade po presudi Doma za ljudska prava. Ovo nije pitanje ni jedne partije, već pitanje RS. Treba u ovo ući hladne glave. Očekujemo da Vlada pripremi odgovarajuća dokumenta do 14. avgusta. Mislim da je ova tema ranije trebalo da bude na dnevnom redu – rekao je Čavić.

Na pitanje šta se promijenilo u odnosu na njegov govor iz 2004, Čavić je rekao da su se promijenile mnoge stvari, između ostalog da neki koji su u izvještaju pobrojani kao nestali zapravo nisu nestali.

– Ova tema uopšte nije trebala da se nađe u NSRS jer je Vlada sve mogla sama da uradi – kaže Čavić.

On kaže da parlament ne može da poništi izvještaj o Srebrenici jer ga nije ni usvojila, ali da može da obaveže Vladu da ona to učini.

Čavić je rekao da je njegova jedina veza sa spornim izvještajem to što je izvještaj predstavio javnosti u junu 2004.

– Ovo pitanje nije ništa manje osjetljivo nego prije 15 godina – rekao je Čavić.

Vukota Govedarica

Šef Kluba SDS Vukota Govedarica izjavio je da je Dom za ljudska prava, kao dejtonska kategorija, obavezao Vladu da formira Komisiju za Srebrenicu.

– Ovo je pitanje Vlade RS, tim prije što je Republički centar razmatrao izvještaj o Srebrenici i zaključio da ga treba popraviti. To znači da je Vlada trebalo da ga staviti van snage ili da formira novu komisiju. Tražio sam od predsjednika RS da od zatraži da se ovim pitanjem bavi Vlada RS. Ukoliko NSRS usvoji neki akt, budite sigurni da će Bošnjaci a možda i Hrvati u Vijeću naroda na to staviti veto. To znači da će ovo pitanje završiti na Ustavnom sudu RS i onda ulazimo u određeni rizik – rekao je Govedarica.

On je dodao da nije prošao njegov prijedlog da se ovom temom na sjednici bavi Vlada RS.

– Na sjednici Narodne skupštine razgovaraćemo i o tome šta je ko ranije govorio. Podsjetiću vas da je predsjednik RS govorio da je u Srebrenici bio genocid i da je presudio sud u Hagu. Sjećate li se toga – upitao je Govedarica.

Izvor
srpskainfo
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!