Politika

Maletić: Orkestrirani napad na Ministarstvo i Vladu

Pomoćnik ministra za poljoprivredu Republike Srpske Zoran Maletić tvrdi da optužbe SDS-a o dijeljenju podsticaja prema stranačkoj pripadnosti predstavljaju orkestrirani napad na Ministarstvo i Vladu Republike Srpske, pri čemu se sve pozitivne mjere želi umanjiti i predstaviti kao loše.

Maletić je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da iz SDS-a nisu učinili ništa na zaštiti domaće poljoprivredne proizvodnje, iako je četiri godine njihov predstavnik /ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović/ u Savjetu ministara, već su dozvolili uvoz “svega i svačega”.

– SDS želi sve što je dobro predstaviti u lošem kontekstu. Namjera im je preko poljoprivrednih proizvođača dobiti neki glas. Ovo su jeftini politički trikovi – ocijenio je Maletić.

Direktor Agencije za agrarna plaćanja Republike Srpske Savo Minić rekao je da je javnom pozivu za kapitalne investicije, koji je juče kritikovao SDS, prethodila ozbiljna rasprava sa predstavnicima udruženja poljoprivrednih proizvođača, a i preuzet je model iz zemalja okruženja i EU.

On je naveo da prošle godine podsticaji za mehanizaciju nisu ni bili u pravilniku.

– Јavnim pozivom je predviđeno da poljoprivredni proizvođači dobiju 30 odsto sredstava prihvatljivih troškova investicije. Sve je urađeno više nego transparentno, jer je prije javnog poziva na stranici Agencije i Ministarstva objavljen prijedlog pravilnika, na koji nismo dobili nijednu pritužbu – pojasnio je Minić.

Prema njegovim riječima, poziv se odnosio na sedam vrsta investicija na ukupna sredstva od četiri i po miliona KM, koja su kasnije uvećana, gdje je primijenjen model da zahtjevi budu obrađivani prema vremenu prispijeća u Agenciju, koja sprovodi pravilnik.

– Postojali su limiti koji štite male i prosječne poljoprivredne proizvođače u Srpskoj, tako da je maksimalan limit koje je poljoprivrednik dobio 30.000 KM, bez obzira na visinu cijene njegovog traktora ili drugog uređaja – pojasnio je Minić.

Prema njegovim riječima, ovo je najpravičniji mogući model prilikom dodjele posticaja za kapitalne investicije.

– Nova koncepcija agrarnog budžeta uvećana je za 11 miliona KM i 18 odsto je veći u odnosu na prošlu godinu – zaključio je Minić.

Član Odbora za poljoprivredu SDS-a Predrag Јović zatražio je juče od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske da budu uvaženi svi zahtjevi poljoprivrednika koji su predali zahtjev za podsticaj za poljoprivrednu mehanizaciju.

Јović je na konferenciji za novinare u Bijeljini nazvao nedopustivim način dodjele milion KM podsticaja za poljoprivrednu mehanizaciju, odnosno traktore, navodeći da je taj novac utrošen za tri minuta i dodijeljen po 81 zahtjevu koji su u tom roku predati u Pošti.

On je kritikovao SNSD i njihove koalicione partnere DNS i SP zbog načina raspodjele novca iz budžeta Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i izrazio sumnju da se podsticaji dijele prema stranačkoj pripadnosti.

Izvor
SRNA/RTRS
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!