Privreda

Struju iz BiH izvozilo je 14 kompanija, a ovo je REKORDER

Najveći izvoznik električne energije iz cijele Bosne i Hercegovine je Vuk Hamović.

Riječ je, zapravo, o njegovim dvijema kompanijama koje imaju licencu za međunarodnu trgovinu strujom „EFT Rudnik i Termoelektrana Stanari“ i „EFT Bileća“ . Od ukupno 5.200 gigavat časova izvezene električne energije iz BiH, ove dvije su prošle godine izvezle ukupno oko 2.600 gigavat časova struje.

Veliki izvoznik struje iz BiH je i privatna kompanija Alpiq Energija BH, koja je izvezla nešto više od 1.000 gigavata struje.

Loading...

Ukupno je 14 kompanija izvozilo struju iz BiH.

Inače, licencu za međunarodnu trgovinu električnom energijom (uvoz/izvoz) daje Državna regulatorna komisija za električnu energiju, a među njima su i Hamovićeve kompanije u BiH.

Upravo Hamović važi za najvećeg investitora u energetski sektor u BiH.

Na konstataciju i pitanje novinara portala “akta” prije dvije godine da važi za najbogatijeg čovjeka u regionu i da li postoji recept uspjeha, Hamović je odgovorio: “Baka mi je uvijek govorila jedno – trebaš da kupiš jeftino, prodaš skupo i paziti da ne pobrkaš. Trik nije struja, nego dobra organizacija posla.”

Bosna i Hercegovina je prošle godine uvezla 3.322 gigivata električne energije.

Među 13 kompanija koje su uvozili struju najveću realizaciju imali si HSE BH Energetsko preduzeće (859 gigavata), GEN-I (794 gigavata), EFT (396 gigavata) i Interenergo (387 gigavata).

Po podacima Državne regulatorne komisije za električnu energiju, najveći obim trgovine električnom energijom tradicionalno se obavlja sa Hrvatskom, zatim sa Srbijom i Crnom Gorom.

Izvor
srpskainfo
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!