Kultura

Kako je bronzani Ćopić iz Krupe stigao u Banjaluku (FOTO)

Veliki srpski i jugoslovenski pisac Branko Ćopić tragično je stradao 26. marta 1984. godine ostavivši iza sebe veliki književni opus – pripovjetke, romane, literaturu za djecu i pjesme.

Njegova djela i danas su neizostavno štivo. Mnoge škole nazvane su po njemu, a spomenici sa njegovim likom ponosno stoje u mnogim gradovima bivše Јugoslavije.

Loading...

Јedan takav, ali vrlo specifičan, stoji i ispred Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske u Banjaluci.

Naime, Ćopićev spomenik na to mjesto je stigao zahvaljujući Iliji Bundalu, mještaninu Krupe, koji ga je iako je bio vidno oštećen u posljednjem ratu u BiH, prilikom povlačenja spakovao sa svojim stvarima i dovezao u Banjaluku.

Prilično oštećena skulptura deset godina stajala je u njegovoj pilani kod Mahovljana da bi se Bundalo 2006. godine obratio Fondaciji Branka Ćopića kako bi inicirao njenu obnovu.

Bronzanu skulpturu u avgustu 2006. godine rekonstruisali su vajari i profesori na Akademiji umjetnosti u Beogradu, Dragoljub i Miodrag Dimitrijević tokom Vajarske kolonije “Krupa”.

Bronzana statua Branka Ćopića (Foto: Vedran Ševčuk)

Spomenik je nakon rekonstrukcije svečano otkriven ispred Narodne biblioteke u septembru 2006. godine, a njegova “Јeževa kućica” nakon 70 godina ponovo je postavljena na sceni Dječijeg pozorišta Republike Srpske, koje na plakat za ovu predstavu stavilo upravo sliku ovog spomenika.

Identična skulptura Branka Ćopića, ali rađena u gipsu, nalazi u OŠ “Branko Ćopić” u Banjaluci.

Iako su ga mnogi znali kao čovjeka vedrog duha i nekoga ko je uvijek bio spreman za šalu, Ćopić je na današnji dan prije 35 godina, u 69 godini života, izvršio samoubistvo skočivši sa tadašnjeg mosta Bratstva i jedinstva (današnji Brankov most) u Beogradu.

Na kraju oproštajne poruke, pronađene poslije njegove smrti, Branko Ćopić je napisao: “Zbogom lijepi i strašni živote!”

Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!