Politika

Vučić tvit šešeljevke o majci iz Srebrenice nazvao “neljudskim”

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, ocijenio je u nedjelju "neprimjernom" poruku potpredsjednice Skupštine Srbije i zastupnice Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerice Radete na Twitteru u povodu smrti predsjednice udruge Majke Srebrenice Hatidže Mehmedović i nazvao njen komentar "neljudskim i necivilizovanim".

“Ne samo da je ta izjava neprimjerena nego je jedan neljudski i necivilizovan komentar”, rekao je Vučić novinarima u Nikincima gdje je ranije prisustvovao vojnoj vježbi.

Predsjednik Srbije izbjegao je, upitan kao predsjednik vladajuće Srpske napredne stranke, očitovati se kako će zastupnici glasovati o prijedlozima da se Radetu smijeni i oduzme joj se poslanički mandat ako ta inicijativa bude službeno dostavljena Skupštini Srbije.

Loading...

Na pitanje hoće li poslanici SNS-a u srbijanskom parlamentu podržati inicijativu nekoliko stranaka opozicije i pojedinih poslanika o razrješenju Radete s funkcije potpredsjednice Skupštine i oduzimanju zastupničkog mandata, Vučić je povišenim tonom i nizom protupitanja uzvratio tražeći odgovor “je li neko uopšte vidio tu inicijativu“, te poručio kako će odluka o tome uslijediti ako i kad takva inicijativa bude postojala.

“Kada stigne (u Skupštinu), onda ćemo donijeti odluku”, rekao je rezignirano Vučić.

Skupštinu Srbije je prošle sedmice potresao skandal koji je izazvala poslanica Šešeljevih radikala (SRS) i potpredsjednica parlamenta Vjerica Radeta skandaloznom objavom na Twitteru u povodu smrti predsjednice udruge “Majke Srebrenice” Hatidže Mehmedović.

Na vijest o smrti Hatidže Mehmedović, koja je u Srebrenici izgubila supruga i dvojicu sinova, Radeta je objavila: “Čujem umrla Hatidža Mehmedović iz udruženja biznismenki Srebrenice. Ko li će je sahraniti, muž ili sinovi?”, a taj tvit je poslije prvih oštrih osuda ubrzo izbrisan, da bi potom i Radeta bila “uklonjena” s ove društvene mreže, ali je uprkos tome njegovom objavom pokrenula oštra osuđivanja od strane javnosti i zahtjeve za njenom smjenom te oduzimanjem poslaničkog mandata.

Uslijedili su brojni zahtjevi parlamentarnih stranaka da se Radetu razriješi s mjesta potpredsjednice srbijanskog parlamenta i da joj se oduzme mandat, a u nizu zahtjeva predloženo je i da se zasjedanje Skupštine odgodi dok je Radeta službeno na dužnosti potpredsjednice.

Izvor
index.hr
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!