Društvo

Utvrditi krivičnu odgovornost čelnika MUP KS u slučaju Dženan Memić

Pozivam sve odgovorne da sami napuste funkcije jer im svakako idu krivične prijave, poručio je Muriz Memić, otac ubijenog mladića Dženana Memića na velikom skupu 21. jula u centru Sarajeva. Takođe je istakao da neće odustati od borbe za istinu o ubistvu svog sina. Prvu bitku je dobio nakon skoro 2,5 godine.

Od 16. jula kada je Kantonalni sud u Sarajevu izrekao oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferoviću kojima se sudilo za navodnu saobraćajnu nesreću u kojoj je stradao Memić, osim najave Tužilaštva KS da će uložiti žalbu drugih reakcija nadležnih nije bilo.

Muriz Memić već godinama traži ostavku glavne tužiteljice Dalide Burzić, a sada traži i ostavku policijskog komesara MUP KS Mevludina Halilovića. Memić smatra da su sarajevska policija i Tužilaštvo KS zajednički sakrili istinu o događajima 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji i pored svjedoka Alise Mutap koja je tu noć bila s Memićem u društvu. I dok se tokom suđenja Seferovića pomalo odmotavalo klupko sprege policije-Tužilaštva KS-trećih lica, nova istraga koju bi trebalo provesti Tužilaštvo Bosne i Hercegovine moraće razotkriti ulogu i onih u lancu odgovornosti MUP KS i Tužilaštva KS.

No, krenimo redom. Osim Burzić i Halilovića postoji još nekoliko osoba koje su 8. februara 2016. godine kada je pod još nerazjašnjenim okolnostima nastradao Dženan Memić u Velikoj aleji bili na čelnim pozicijama MUP KS.

Prvi u lancu komandovanja ili policijskim jezikom rečeno u sistemu subordinacije i koordinacije bio je Vahid Ćosić, komesar MUP KS. Ćosić je morao biti upoznat s detaljima događaja u Velikoj aleji posebno jer je saobraćajni istražitelj Sefedin Škrijelj tokom vršenja uviđaja zatražio i prisustvo dežurnog policijskog službenika iz Odjeljenja kriminalističke policije na čijem je čelu Džafer Hrvat. Uviđaju je prisustvovao kolega Vatrić.

Da su Ćosić i Hrvat bili upoznati sa slučajem Memić pokazuje i saopćenje Tužilaštva KS od 9. marta 2016. godine kada je održan sastanak sa glavnom tužiteljicom Dalidom Burzić. Tada se vodila istraga za ubistvo po nepoznatom počiniocu.

Sadašnji komesar Halilović tada je bio načelnik Sektora uniformisane policije MUP KS. Na licu mjesta bilo je više policijskih službenika osim onih koji su tu bili obavljajući svoje operativne zadatke. Do danas je ostalo nepoznato zašto je na licu mjesta bilo i policajaca koji nisu na dužnosti, po čijem nalogu su došli i šta im je bio zadatak.

Na čelu Jedinice za saobraćaj bio je Vahid Bakija, a Hasan Dupovac bio je šef Odsjeka za saobraćaj MUP KS. Ime Hasana Dupovca ključno je u slučaju Memić. Muriz Memić je u više navrata govorio da mu je Dupovac davao informacije o smrti njegovog sina. Također je utvrđeno da je Hasan Dupovac bio prisutan na obdukciji Dženana Memića kao i Olga Vukša, istražiteljica MUP KS.

Osnov sumnje da je riječ o ubistvu među prvima je dao inspektor Škrijelj koji je vršio uviđaj u noći 8. februara 2016. godine. Škrijelj je svoja zapažanja iznio i u izjavi danoj februara 2016. godine Sektoru kriminalističke policije kada je naveo da „položaj tragova krvi i stakla nisu se uklapali u saobraćajnu nesreću“.

Škrijelj je o tome obavijestio i šefa Dupovca te je naveo da je on obavio uviđaj „s obzirom na prvu dojavu“ (da je bila saobraćajna nesreća), ali da bi se u ovom slučaju „moglo raditi o nečem drugom, a ne o saobraćajnoj nesreći“. Škrijelj je tokom svjedočenja na sudu kazao da više nije radio na ovoj istrazi. Sa svojim sumnjama i zapažanjima upoznao je i postupajućeg tužioca Merisa Ćatu.

Iz Tužilaštva KS u više navrata su upozoravali na curenje informacija, paralalelizam istraga, pa su u maju 2016. godine počeli raditi po službenoj dužnosti na predmetu radi utvrđivanja eventualne krivične odgovornosti službenih osoba MUP KS. Dakle, istraga je trajala i u vrijeme kada je Ad hoc tijelo utvrdilo brojne propuste u postupanju Uprave policije i MUP KS u slučaju Memić, a izvještaj o tome je završen u januaru 2017. godine.

No, bez obzira na činjenice koje su utvrdili članovi Ad hoc tijela, za Tužilaštvo KS to nije bilo dovoljno, pa 11. avgusta 2017. godine pismenim putem obavještavaju porodicu Memić da se istraga obustavlja protiv policijskih službenika Josipa Barića, Hasana Dupovca, Elmedina Konakovića, Vahidina Džane i Erola Aždajića. Njima se na teret stavlja nesavjestan rad u službi, odavanje službene tajne, ali to ne spada u krivično djelo.

– U toku istrage u radu policijskih službenika koji su poduzimali službene radnje u ovom predmetu je utvrđeno postupanje protivno odredbama koji regulišu ponašanja i primjene policijskih ovlaštenja pripadnika policije i to Zakona o unutrašnjim poslovima, Zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo, Zakona o krivičnom postupku, Uputstva o postupanju i saradnji policijskih službenika (OSL-a) Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo i tužilaca u provođenju radnji dokazivanja u toku istrage, a kako je to u svom izvještaju i utvrdilo Ad Hoc tijelo za vršenje skupštinskog nadzora nad zakonitošću rada MUP-a Kantona Sarajevo i Uprave policije, koje je formirano od strane Komisije za sigurnost Skupštine Kantona Sarajevo dana 03.06.2016. godine – navode iz Tužilaštva KS.

Dalje nastavljaju da „iz radnji ovlaštenih službenih lica je vidljivo postojanje težih povreda službene dužnosti i nesavjesnog postupanja u vršenju iste, ali nesavjesno postupanje u vršenju službene dužnosti samo po sebi nije krivično djelo, već disciplinski prekršaj, obzirom da predstavlja povredu pravila vršenja službene i radne dužnosti.“

I tu se priča o krivičnoj i disciplinskoj odgovornosti završava. Za bilo kakav disciplinski postupak je prekasno zbog protoka vremena. No, postavlja se logično pitanje. Šta je Tužilaštvo KS utvrđivalo od maja 2016. do avgusta 2017. godine u predmetu koji je uznemirio javnost i gdje je izgubljen jedan mladi život? Tužilaštvo KS priznaje da su utvrdili niz teških povreda službene dužnosti od strane policijskih službenika, ali nedovoljno za krivičnu odgovornost. Nameće se zaključak da je Tužilaštvo KS ovom istragom razvlačilo pamet samo porodici Memić i javnosti.

Tužilaštvo KS tvrdilo je da istraga protiv policajaca ne utieče na sudski postupak i optužnicu koja je podignuta za saobraćajnu nesreću protiv Ljube i Bekrije Seferovića.

Zašto je smijenjen Ćosić?

Disciplinska odgovornost jedino je utvrđena kod komesara Vahida Ćosića zbog davanja netačnih podataka, te prikrivanja činjenica o načinu izvršavanja službenih radnji u slučaju Dženan Memić. On je kažnjen sa smanjenjem plaće 30 posto šest mjeseci. Nakon što se u Sarajevu 10. oktobra 2016. godine dogodila stravična saobraćajna nesreća u kojoj su život izgubile studentice Selma Agić i Edita Malkoč koje je automobilom udario Sanjin Sefić koji je istu noć pobjegao iz BiH, zatražena je Ćosićeva smjena. Vlada KS smjenjuje ga 18. novembra 2017. godine. Ćosić je imenovan za načelnika Policijske uprave u Vogošći, a sudskim putem se pokušava vratiti na poziciju komesara.

U zaključku Nezavisnog odbora navodi se da je utvrđeno da policijski komesar Vahid Ćosić nije provodio mjere nadzora nad Upravom policije, niti primjenom policijskih ovlaštenja. Ustanovljeno je da je davao pogrešne i netačne podatke različitim organima zaduženim za sigurnost i krivično gonjenje počinilaca krivičnih djela, da je često bio neinformisan o pojedinim aktivnostima u kriznim situacijama, da u nekoliko slučajeva nije tražio provođenje unutrašnje istrage iako su one očigledno bile nužne i jedino moguće, da je posvetio nedovoljnu pažnju provođenju preventivno-represivnih policijskih aktivnosti radi poboljšanja osjećaja sigurnosti građana, te da su planske i organizovane aktivnosti pod rukovodstvom policijskog komesara preduzimane u pojačanom obliku nakon pritiska javnosti.

Na njegovo mjesto Vlada postavlja Mevludina Halilovića, načelnika Sektora uniformisane policije KS.

Porodica Memić neće odustati. Uskoro će uslijediti krivične prijave protiv svih onih koji su na bilo koji način učestvovali u sakrivanju istine o smrti mladića Dženana Memića i zaštiti onih koji su ga ubili.

Izvor
Patria
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!