Društvo

APSURD Pravilnici iznad Hipokrata: Od PORODIČNOG LJEKARA iz drugog grada možete da dobijete SAMO SAVJET

Zdravstveno osiguranje i ovjerena knjižica građanima ne znače mnogo ako im pomoć porodičnog ljekara zatreba u gradu u Srpskoj u kojem ne žive.

U to se nedavno uvjerio građanin Banjaluke koji je godišnji odmor proveo kod rodbine u jednom manjem gradu. On se našao u svojevrsnoj zavrzlami kada je odlučio da se, zbog sve jače grlobolje, javi u tamošnji dom zdravlja.

Lokalni porodični ljekar, naime, rekao mu je da on ne može zvanično da ga pregleda, jer nije njegov registrovani pacijent!

Ovakva pravila liječenja pacijentima često nisu jasna i logična.

– Rečeno mi je da im čak ni računarski sistem uopšte ne dozvoljava da me zavedu kao pacijenta. Kada sam pitao kome da se obratim, rekli su da pokušam u Hitnoj pomoći, ali meni je bilo smiješno da tamo idem zbog grlobolje. To mi, iskreno, nikada ne bi palo na pamet, a vjerovatno bi mi se i u Hitnoj smijali. Zbog takvih stvari se ide porodičnom ljekaru – kaže on, ne želeći da mu se navodi ime.

Prvi put se, kaže, našao u takvoj situaciji. Iznenadio se načinom na koji su stvari uređene.

– Imam osiguranje, u istoj sam državi, nisam hitan slučaj, a treba mi pomoć ljekara… Praktično nema ko da me pregleda. Nije normalno da u takvoj situaciji moram svom ljekaru. Za mene je to nedorečenost u sistemu – ističe on.

Porodični ljekari kojima dođu ovakvi pacijenti često im nezvanično pruže savjet, da ih ne bi odbili, ali su im za više od toga ruke vezane pravilima i ugovorima koje njihove ustanove imaju sa Fondom zdravstvenog osiguranja RS. Po njima, Fond ustanovama plaća samo za liječenje pacijenata koji su kod njih registrovani.

Fond

– Osiguranici Fonda primarnu zdravstvenu zaštitu u pravilu ostvaruju u timovima porodične medicine kod kojih su registrovani. Koncept porodične medicine bio bi besmislen ako bi pacijent mogao svaki put da odlazi kod drugog ljekara – ističu u Fondu.

Osiguranike kojima u drugom gradu zatreba hitna medicinska pomoć upućuju na službe hitne pomoći.

– Svaka služba hitne medicinske pomoći je dužna da zbrine pacijenta, što uključuje i davanje neophodne terapije. Usluge koje pruža hitna medicinska pomoć ne bi trebalo da se naplaćuju, a Fond ove usluge ugovara za sve stanovnike, i za osigurana i neosigurana lica – kažu u Fondu, ali nejasno ostaje da li je i pacijentu sa bolnim grlom mjesto u hitnoj pomoći.

Precizno objašnjenje nemaju ni ljekari. Nezvanično je rečeno da bi u toj situaciji, u principu, porodični ljekar mogao da pregleda pacijenta, ali da se taj pregled mora naplatiti i drugačije protokolisati. Pacijent onda može da traži refundaciju troškova od Fonda. Da li će ljekar to tako i uraditi zavisi od unutrašnje organizacije ustanove.

Objašnjavaju i da je informacioni sistem koji koriste praktično podijeljen po timovima porodične medicine, tako da ljekari za pacijente koji nisu registrovani kod njih ne mogu ni da koriste elektronske baze i obrasce. Umjesto toga, ipak, mogu da koriste klasične protokole koje ustanove, takođe, imaju.

Bez uputnice specijalisti

Recepte u pravilu izdaje izabrani porodični doktor, a za djecu pedijatar, kao i uputnice za specijalističke preglede. Službe hitne medicinske pomoći mogu izdati uputnicu za bolničko liječenje kada je potreban hitan premještaj pacijenta u bolnicu, ali ne mogu izdavati uputnice za specijalističke preglede.

Ljekari u hitnim službama nemaju ovlaštenja za propisivanje recepata, jer bi u hitnoj pomoći pacijent trebalo da primi i terapiju koja mu je neophodna do odlaska svom ljekaru, pa apoteke lijekove koje je propisala hitna naplaćuju, navode u Fondu.

Izvor
srpskainfo
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!