Društvo

Objavili rat krivolovcima. Dronom i senzorskim kamerama ČUVAJU ZAŠTIĆENE VRSTE divljači u NP “Sutjeska”

Područje Nacionalnog parka “Sutjeska” trenutno nastanjuje oko 800 divokoza, a da bi se dostigao optimalan kapacitet staništa od 1.300 jedinki, ova javna ustanova je “objavila rat” krivolovcima i uz pomoć drona i druge savremene opreme sve je uspješnija u toj borbi.

Stručni saradnik za lov u Nacionalnom parku “Sutjeska” Željko Sekulić pojasnio je da je uže područje parka strogo zaštićeno i da je lov tu zabranjen, dok je u široj zoni zaštite, u Posebnom lovištu površine 49.106 hektara, dozvoljen komercijalni lov, ali uz godišnji odstrel svega dva i po odsto od ukupnog broja divokoza.

Loading...

– To je 21 jedinka za ovu godinu. Reproduktivna moć divokoze je manja od ostalih vrsta divljači, jer ona tek sa dvije i po godine učestvuje u parenju, dok se srna pari znatno ranije, tako da se divokoza najmanje lovi. Srna donosi najčešće na svijet dvoje mladih, a divokoza uglavnom jedno – rekao je Sekulić. On je naveo da Posebno lovište trenutno nastanjuje oko 750 srna i oko 70 medvjeda, a da je bogato i vukom, velikim tetrijebom, zecom, jarebicom, šumskom kokom, te da lovci dolaze iz svih krajeva Evrope.

– Mnogo je domaćih gostiju iz BiH i Srbije, ali često nam dolaze i lovci iz Austrije, Češke, Velike Britanije i drugih zemalja. Proljetos su nam dolazili Austrijanci u lov na tetrijeba, medvjeda i vuka – naveo je Sekulić.

Prema cjenovniku resornog ministarstva, koji je isti za sva komercijalna lovišta u Srpskoj, odstrel medvjeda zlatne medalje, sa više od 300 poena, košta 8.500 KM, srebrenog 7.000, a bronzanog 5.500 KM, a ove godine je u Nacionalnom parku “Sutjeska” dozvoljen odstrel pet medvjeda.

Zahvaljujući dronu, sa kojim vrše nadzor lovišta iz vazduha, kao i senzorskim kamerama, koje postavljaju na više mjesta u lovištu, ali i danonoćnim prisustvom na terenu, lovočuvari su u posljednjih deset mjeseci otkrili 12 krivolovaca i zaplijenili 10 pušaka.

– Nabavili smo savremeni dron koji nam mnogo olakšava posao. Dobili smo ga od prijatelja iz Beograda, a njegova vrijednost je oko 5.000 KM – rekao je direktor Nacionalnog parka “Sutjeska” Dejan Pavlović. On je dodao da bi uskoro trebala biti nabavljena i termovizijska kamera.

– Ta kamera bilježi sve pokrete u prirodi, svakog živog organizma i ljudi. Maksimalno ćemo se posvetiti zaštiti prirode i prirodnih ljepota Nacionalnog parka `Sutjeska` – istakao je Pavlović.

Na području Nacionalnog parka postoje i trajno zaštićene vrste divljači koje se ne smiju loviti, a to su vidra, vjeverica, koka velikog tetrijeba, koka lještarke, porodice sokolova, sova i orlova, među kojima je i suri orao.

Izvor
SRNA
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!