Društvo

Ne biraju sredstva da NAMAME STUDENTE: Nude školarinu gratis, a stan i hranu za 100 KM

U Republici Srpskoj djeluje 10 privatnih koledža i 7 univerziteta sa ukupno 45 fakulteta, a mnogi od njih se za studente bore popustima, koji podsjećaju na sezonske rasprodaje.

„Budi ono što želiš, za samo 150 KM mjesečno!“ Tako glasi reklamni slogan jedne privatne visoke škole u Banjaluci. U skromnoj zgradi od dva sprata možete postati diplomirani inženjer saobraćaja ili IT tehnologija, i to uz popust od 20 odsto, na 12 rata. A blizu je i autobuska stanica, ako žurite kući, ili kafić, ukoliko vam dosadi školovanje.

Ono što bi ozbiljnom studentu trebalo da bude presudno u izboru fakulteta, kao naprimjer spisak i kompetencije nastavnika i dostignuća ustanove i njenih diplomaca u struci i nauci, na sajtu ove, a ni većine drugih privatnih visokoškolskih ustanova, nećete naći. Ali zato svi ističu „pogodnosti“.

Na Koledžu kozmetologije i estetike u Banjaluci budućim akademcima nude čak i stan i hranu, skoro besplatno.

– Za smještaj u elitnim stanovima i jedan obrok dnevno studenti plaćaju participaciju od 100 KM mjesečno – kaže Jana Marinković Nikoletić, direktorka ove visoke škole, dodajući da tu pogodnost koristi svaki treći student.

Školarina

Mada tvrdi da je svakom kozmetologu posao zagarantovan, i to ne samo u BiH nego „u svim zemljama od Rusije do SAD“, priznaje da je studenata ove godine „znatno manje nego ranije“, kada je upisivano 30-ak brucoša. U ovom koledžu školarina je do tri puta veća nego u nekim drugim privatnim visokim školama i iznosi, za naše prilike pozamašnih, 4.500 KM godišnje, ali i za to ima rješenje. Prva dva studenta koja se upišu u avgustu dobiće školovanje gratis, a sljedeća dva u pola cijene.

Brojne popuste i pogodnosti nude i druge visokoškolske ustanove u RS, koje imaju koledže, fakutete ili isturena i odjeljenja u 10 gradova širom Srpske, od Novog Grada do Sokoca. Među studijskim programima najbrojnije su različite varijacije menadžmenta, IT vještina i zanimanja iz oblasti zdravstvene njege, ali privatno se može studirati čak i farmacija, agronomija ili poreski menadžment.

Mladen Mirosavljević, dugogodišnji direktor Banjaluka koledža, tvrdi da ova visokoškolska ustanova ne daje popuste, iako i oni imaju sve manje studenata.

– Ne možete se u ovoj oblasti za posao boriti jeftinim proizvodom, jer kvalitetno obrazovanje, koje ispunjava propisane standarde, mora da košta – kaže Mirosavljević.

U istom košu

Priznaje da je obrazovanje uopšte, pa i privatno školstvo u RS u krizi i da Srpska ima previše fakulteta, i javnih i privatnih, čiji je kvalitet, pa čak i smisao postojanja, upitan.

– Obrazovanje je jedan od glavnih temelja društva; to je oblast koju ne možete prepustiti samo tržištu i samoregulaciji. Mora postojati jasan i efikasan sistem i kontrole. Nije teško utvrditi ko ima kakve nastavnike, da li je fizički moguće da jedan nastavnik u isto vrijeme drži vježbe, predavanja i ispite u tri grada, koji je fakultet zaista obrazovna ustanova, a koji akšamšule za sticanje instant diploma. Naprosto ne možete sve strpati u isti koš i sve svesti na priču o javnim fakultetima koji su, kao, dobri i privatne koji su, navodno, loši – zaključuje Mirosavljević.

Travnik – univerzitetski grad

U Federaciji BiH, gdje je obrazovanje u nadležnosti kantona, situacija je još haotičnija nego u Srpskoj, pa je postalo opšte mjesto da mladi koji u Banjaluci ne uspijevaju da se domognu diplome, treba samo da „pređu Vlašić i srede stvar“.

Travnik je postao prepoznatljiv univerzitetski centar sa čak dva privatna univerziteta i ukupno 11 fakulteta, dok u susjednom Vitezu na privatnom univerzitetu djeluju četiri fakulteta: pravni, zdravstveni, IT i ekonomski.

Fakultet ili prodavnica diploma

Profesor Mladen Mirosavljević tvrdi da je kvalitet jedini izlaz za školstvo uopšte, pa i za privatno visoko školstvo u RS.

– Pitanje je, međutim, da li se u zemlji gdje niko ne kotroliše provođenje propisa i standarda kvalitet može izboriti sa nelojalnom konkurencijom. S jedne strane imate visokoškolske institucije koje su ustvari trgovačke kuće za promet diplomama, a s druge strane one koji se bore za kvalitetno obrazovanje, ali su oni pred zakonom u istom položaju kao i oni prvi – kaže Mirosavljević.

Izvor
srpskainfo
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!