Društvo

Porodice napuštaju Srpsku, ne planiraju povratak

Republiku Srpsku svake godine napušta sve više kompletnih porodica, a prema riječima razočaranih roditelja, glavni motiv jeste što ne žele da im djeca odrastaju u “ovakvom društvu”.

Svake godine banjalučke srednje škole završi 100 učenika manje, a kada se pogleda izdaleka stvar je još gora, jer je cijela Srpska u posljednjih pet godina ostala bez 10 000 srednjoškolaca.

Pojedine banjalučke srednje škole ove godine nisu uspjele da popune sva odjeljenja, dok u osnovnim od dva prave jedno, jer je učenika iz godine u godinu sve manje.

Loading...

Republički zavod za statistiku kaže da smo prije tri godine u Banjaluci imali 410 odjeljenja u srednjim školama, a prošle školske godine bilo ih je 397. Prognozira se da će ih u školskoj 2018/19. biti još manje.

Nesumnjivo je da su negativan prirodni priraštaj i iseljavanje stanovništa krivci za ovu poražavajuću statistiku, a osim toga što se sve manje djece rađa, sve je više onih koji napuštaju škole i školovanje nastavljaju u inostranstvu.

Više nije dovoljno da jedan od roditelja radi vani, sad u inostranstvo odlaze cijele porodice, pod parolom „ne želim da mi dijete ovdje odraste“.

Takvo razmišljanje ima i četvoročlana porodica Sarić, koja se ovog ljeta seli u Cirih.

– Muž je otišao prije tri godine, a ja sam ostala sa djecom dok sin zavši peti razred i nauči jezik, da bi tamo mogao nastaviti školovanje. Ove godine smo ga ispisali iz škole i svi se preselili u Švajcarsku. Ne možemo više biti ovdje, za nas je kasno, ali hoću da spasem svoju djecu – priča majka, koja ima i četvorogodišnju kćerku.

Dodaje da više nije problem u novcu i zaposlenju, jer su kao porodica bili dobro situirani, već da jednostavno ne želi svojoj djeci budućnost ovdje.

– Njima je sada lijepo i pitaju zašto moramo da se selimo, ali kasnije će mi biti zahvalni. Neću da ih uče i vode oni sa kupljenim diplomama, da ne može da se zaposli jer nije u stranci i da kad god se razboli mora da doktorima daje mito da ga liječe. Jednostavno, ovdje se sve pretvorilo u cirkus. Pa i naši političari svoju djecu školuju vani, znaju šta su uradili našem obrazovanju – kaže ova majka.

Kako kažu u školama, sa ovakim slučajevima se, nažalost, susreću prečesto. Prosvjetni radnici sa kojima smo pričali kažu da gotovo svake sedmice neko od mališana sa roditeljima dođe i da uzme svoje dokumente i ispiše se iz škole, a razlog je sve češće inostranstvo.

Upravo iz tih razloga u banjalučkoj Građevinskoj školi mnogo više đaka se upiše nego završi, a u tri odjeljenja upisano je pet đaka.

Tužna slika i u OŠ „Jovan Cvijić“, gdje razmatraju opciju da od dva odjeljenja šestog razreda naprave jedno, jer su mnogi mališani otišli u inostranstvo.

– Čim vidim da u kancelariju uđu majka i dijete znam šta žele. Tužno je, ali sve ih više dolazi i ispisuje se iz škole. Sve je manje djece u odjeljenju, nastavnici imaju problema sa ispunjavanjem norme, a posljedice će biti još veće. Ne znam zašto se o ovom ćuti – ispričao nam je sekretar jedne banjalučke srednje škole, jer zbog godišnjih odmora nismo uspjeli kontaktirati nikog od direktora.

Po svoja dokumenta za ispis dolaze i osnovci, i to mahom u petom ili šestom razredu.

Prema statističkim podacima za ispis iz jedne škole najčešći je razlog selidba u drugi dio Banjaluke, a na drugom mjestu roditelji navode inostranstvo.

Kada je u pitanju cijela Republika Srpska, srednje ili osnovne škole godišnje, iz nekog razloga, napusti oko 600 đaka.

U Banjaluci trenutno postoji 17 srednjih i 52 osnovne škole, kojih je 2013. godine bilo 55.

Stručnjaci sve ovo vide kao podlogu za zatvaranje i gradskih škola, jer neće biti dovoljno đaka za njih.

Izvor
SrpskaCafe
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!