Kultura

“The Tale”, najmoćnija priča o seksualnom zlostavljanju djece (VIDEO)

Niko ne želi da bude žrtva. Čak i kad se to desi, naš um pokušava da ispegla situaciju, da potisne, da iskrivi istinu tako da nam bude lakše da živimo sami sa sobom... Mislićete o tome dok budete gledali film "The Tale", po nekima najkontroverzniji film godine.

“The Tale” nije ni prvi ni posljednji film koji za temu ima problem seksualnog zlostavljanja djece. Ali, možda je prvi koji nas sa njim suočava iz ovakve perspektive i koji odgovara na sva ona pitanja koja se provlače između redova #MeToo kampanje i bilo koje druge priče o seksualnom zlostavljanju.

Lora Dern igra rediteljku Dženifer Foks, samouvjerenu ženu nadomak 50. godine. Ima divnog vjerenika, ostvarila je divnu karijeru snimajući dokumentarce, cijenjena je i kao profesorica. Samostalna je i uspješna. I kad joj majka izdrami jer je pronašla njenu priču iz djetinjstva i napadne je s pitanjima zašto ju je lagala i kako je mogla da joj ne kaže tako nešto… To nije nešto što će je izbaciti iz takta.

Loading...

“Pisala sam o prvom dečku, bio je dosta stariji, to ju je uznemirilo”, glasiće njeno objašnjenje. Ne potresa se mnogo, a zašto bi? Na kraju krajeva, to je bilo prije 40 godina i sve je ispalo kako treba. A da li je zaista?

Dženifer ne djeluje zabrinuto dok uzima listove papira na kojima je ispisana priča male Dženi, izgleda kao svako ko naleti na dokaz svojih lijepih sjećanja iz djetinjstva.

“Voljela bih da napišem nešto lijepo na početku priče. Upoznala sam dvoje divnih ljudi. Ona je udata, on je razveden. Dijele isti život. Zajednička sam im – ja”, piše u svom školskom sastavu mala Dženi Foks, a Dženifer se sjeća sebe kao lijepe, samouvjerene tinejdžerke na konju, ispunjene ljubavlju. Piše o svojoj instruktorici jahanja i kondicionom treneru, koji su je voljeli i koje je voljela, koji su joj se posvetili u trenutku kad je kao peto dijete u porodici osjećala da joj je potrebna dodatna pažnja. S osmjehom se sjeća kako je gospođa Dži bila najljepša žena koju je ikad vidjela, i kako je ponosna bila kad ju je Bil hvalio jer bolje trči od drugih djevojčica. I kako mu je vjerovala dok joj je govorio kako će je zaštititi od glupih dječaka…

Da, Dženina priča opisuje njeno prvo ljubavno i seksualno iskustvo, a posebnu težinu dobija kad se ispostavi da je tad bila sitna, povučena djevojčica od 13 godina, koja još nije dobila prvu menstruaciju, koja nije ni otkrila dječake, koja nije otkrila ni sebe.

Tu i Dženifer shvata da nešto nije ok u toj priči. Nešto nije ok s njenim sjećanjem. I kreće na bolan i težak put otvaranja jednog traumatičnog poglavlja svog života i suočavanja sa istinom. Istinom koju nije osvijestila i nije željela da prihvati, ali koja je toliko uticala na njen život i osobu u koju se razvila.

Osobu koja je cijelog života prelijetala iz veze u vezu prije nego što se konačno skrasila sa divnim vjerenikom. Koja nije mogla da doživi orgazam. Koja nije imala potrebu da ima dijete. Koja je život provela snimajući filmove o zlostavljanim ženama saosjećajno tvrdeći da ona nije bila zlostavljana, ali da može da ih razume… Ne, niko ne želi da bude žrtva. Nažalost, mnogi jesu, a da nisu ni svjesni toga.

Možda je važno napomenuti da je “The Tale” istinita priča rediteljke Dženifer Foks, a koliko joj je važno bilo da je ispriča govori i to što je glavnoj junakinji ostavila svoje ime. Važno je i primijetiti da je ulogu prepustila fantastičnoj Lori Dern, glumici, ali i aktivistkinji, koja ju je maestralno iznijela. Važno je i registrovati čitav ovaj film kao projekat koji se pojavljuje u trenutku kad svetom odjekuje #MeToo kampanja i koji bi konačno mogao da skine krivicu sa žrtava nasilja, koji bi mogao da objasni kako se takve stvari dešavaju, kako to niko ne primijeti, zašto se ćuti o tome…

Ipak, najvažnije je uhvatiti se za ono što ovaj film provocira u nama, ohrabriti se na preispitivanje sopstvenih izbora i stavova, na koje nas poziva. To je i najteže, ali “The Tale” insistira na tome. Zato i jeste najkontroverzniji, ali i najmoćniji film godine.

Izvor
noizz.rs
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!