Politika

Dodik: Istrajaćemo na donošenju deklaracije Srpske i Srbije

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da se bira trenutak kada će biti usvojena zajednička deklaracija Srpske i Srbije o opstanku srpskog naroda, napominjući da Srbija sada ima važnu političku aktivnost u pregovorima o Kosovu i Metohiji.

“Vlada Republike Srpske dala je saglasnost za deklaraciju i čekamo da Srbija krene dalje. Srbija sada ima veliku političku poziciju u vezi sa pregovorima o Kosovu i Metohiji. Nastavićemo da radimo na deklaraciji, ne da bi se inatili oko toga. Ono što su naša pitanja, naša suverenost, naša prava – to ćemo učiniti”, rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

Loading...

On je istakao da je Kosmet prvorazredno političko pitanje srpskog naroda i državno pitanje Srbije, koje je ranije bilo “izgubljeno” i koje je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uspio da vrati.

“Trebalo bi svi da se u okviru srpskog naroda okupimo i vidimo kako ćemo se ponašati u tom slučaju. Mi iz Republike Srpske imamo odlučujuću priču oko toga, jer nismo priznali Kosovo”, napomenuo je predsjednik Srpske.

On je naveo da se u medijima pojavila ranija izjava ubijenog srpskog advokata Dragoslava Ognjanovića, koji je rekao da je nekadašnji visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun, krijući ušao na Kosovo i da je rekao da ga šalje nekadašnji britanski premijer Toni Bler da bi “ubijao Srbe”, te da taj snimak postoji u Haškom tribunalu.

Govoreći o konstitutivnosti Srba u FBiH, Dodik je naveo da je nezadovoljan zbog činjenice da nije riješeno to pitanje koje je uvijek potencirao, ali da vjeruje da će biti riješeno ubrzo.

On je rekao da Vlada Republike Srpske ima korektan odnos prema boračkim kategorijama i porodicama poginulih boraca, te da je odgovornost prema toj kategoriji stanovništva vidljiva.

“U tom pogledu, društvo je učinilo sve što je moglo, i više od toga da reaguje na potrebe ljudi i da ih zbrine u stambenim objektima. Prvi program je podrazumijevao da više od 8.000 porodica poginulih boraca bude smješteno u okviru dva segmenta – prvi je smještajem u stambene zgrade, i nema opštine gdje to nismo uradili, a drugi je novčanim sredstvima dovoljnim za izgradnju kuće. Taj projekat smo završili”, istakao je Dodik.

On je napomenuo da postoje pojedinačni slučajevi koji nisu obuhvaćeni zbog proceduralnih ili nekih drugih razloga, ali će i to biti učinjeno.

Dodik je rekao da u opštini Istočno Novo Sarajevo potrebno izgraditi još 30 stanova, dodajući da bi volio da to pitanje bude riješeno i da svi dobiju stanove.

Izvor
NN
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!