Društvo

Obilježavanje 27 godina od zločina nad pripadnicima JNA u Tuzli

BIJELJINA – U Bijeljini će danas, povodom 27 godina od masakra koje su muslimanske snage izvršile nad 59 vojnika JNA u Tuzlanskoj koloni, biti služen parastos žrtvama i položeno cvijeće ispred Spomen-kosturnice na Gradskom groblju na Pučilama.

U 11.00 časova biće služen parastos na gradskom groblju Pučile, za 11.30 časova planirano je polaganje vijenaca na Spomen-kosturnici.

Loading...

U 11.45 časova predviđeno je obraćanje zvaničnika, najavljeno je iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Obilježavanju, koje organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, prisustvovaće poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nedeljko Ćorić.

Muslimanske snage napale su 15. maja 1992. godine kolonu JNA u Tuzli koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebalo da napusti BiH i pređe u Srbiju. Tada je ubijeno 59 vojnika, a 44 su ranjena.

Napad na 92. motorizovanu brigadu JNA, koja se u dogovoru sa vlastima Tuzle mirno povlačila iz kasarne “Husinska buna” izvršen je iz zasjede.

Tuzlansku kolonu, u kojoj je bilo 600 vojnika i njihovih starješina, te 200 motornih vozila napali su pripadnici muslimanskog MUP-a i Teritorijalne odbrane, te “Zelenih beretki”.

Uoči 27 godina od zločina nad vojnicima JNA iz Tuzlanske kolone, u Bijeljini je sinoć premijerno prikazan dokumentarni filma “Tuzla – zločin bez kazne i egzodus srpskog naroda”. Projekciju su organizovali Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica i Zavičajno udruženje Tuzlaka u Bijeljini.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!