Banjaluka

Na vidiku restrukturiranje “Akvane” i ZIBL-a

Set mjera za restrukturiranje “Akvane”, čiji su gubici dostigli oko deset miliona KM, trebalo bi biti spreman do septembra, a preliminarna analiza je pokazala da ovo preduzeće ima znatno veći broj radnika nego što je to finansijski održivo, te ogromne gubitke u ugostiteljstvu.

Gradonačelnik Igor Radojičić je rekao da je strana konsultantska kuća uradila preliminarnu procjenu i analiza stanja u “Akvani” sa preporukama za dalje djelovanje.

– Preloženo je što prije restrukturiranje tog preduzeća koje negativno posluje. Potrebno je razmotriti status ugostiteljskih sadržaja, te oba bazena. Osim toga, treba odlučiti kakav će biti status preduzeća, da li ostaje i dalje zasebno ili će biti integrisano sa nekim drugim, a tu je i broj zaposlenih, te pitanje troškova – kazao je Radojičić.

Loading...

Istakao je da je dosadašnja analiza pokazala da “Akvana” ima znatno veći broj radnika nego što je to održivo.

– Osim toga, ugostiteljstvo proizvodi velike gubitke. Objekat “Staklenac” u parku “Petar Kočić” je apsolutno nerentabilan, a moramo riješiti i pitanje restorana u “Akvani” i kafića na Gradskom olimpijskom bazenu – rekao je Radojičić.

Dodao je da su za sva pitanja dobili preporuke, te da ih moraju razmotriti, ali nije želio precizirati šta je tačno predloženo kao rješenje tih problema.

– Svaki od tih elemenata, od ugostiteljstva pa nadalje, treba analizirati i odlučiti šta ukinuti, a šta zadržati ili promijeniti. Za to je zadužen poseban tim koji treba da razmotri preporuke koje smo dobili. Njihov je zadatak da do septembra naprave set mjera za restrukturiranje “Akvane”, koje menadžment preduzeća treba da sprovede – rekao je Radojičić.

Direktor “Akvane” Vedran Mitrović je rekao da je ovo preduzeće i u 2017. godini poslovalo sa gubitkom.

– Minus iz prošle godine će biti sličan onom iz 2016. koji je bio oko 600.000 KM, tako da će ukupni gubici “Akvane” vjerovatno iznositi oko deset miliona – rekao je Mitrović.

Kazao je da će lošu finansijsku situaciju u firmi pogoršati i ovogodišnja katastrofalna ljetna sezona.

– Ovo je sigurno najgora sezona od otvaranja “Akvane”. Česte kiše su je uništile. Ne računajući sezonske karte ovog ljeta smo prodali oko devet hiljada ulaznica. Ostalo nam je još mjesec rada i čak ako bude toplo i sunčano to nam ne može pomoći – rekao je Mitrović i dodao da su lani imali 70.000 posjetilaca.

U okviru preduzeća “Akvana” se nalazi vodeni park koji je otvoren ljeti i samo tada se ostvaruju prihodi od prodaje ulaznica. U vodenom parku se nalazi više ugostiteljskih objekata koji uglavnom rade samo u sezoni. Tu je i Gradski olimpijski bazen koji ostvaruje dio prihoda od prodaje ulaznica, te kafe bar koji je u sklopu bazena. Dio ovog preduzeća su i kafe-bar “Staklenac” u parku “Petar Kočić”, te bife u Gradskoj upravi.

ZIBL

Igor Radijičić je rekao da se uporedo radi i na planovima za restrukturiranje Zavoda za izgradnju Banjaluka (ZIBL).

– Već deset godina ZIBL se nalazi u velikim problemima i na ivici kolapsa. I tu poseban tim treba da predloži set mjera za racionalizaciju poslovanja – naveo je Radojičić.

Izvor
capital
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!