Hronika

U Indoneziji broje mrtve, 91 žrtva

Broj poginulih u zemljotresu od 6,9 stepeni po Rihteru, koji je pogodio indonežansko turističko ostrvo Lombok i zastresao susjedni Bali, porastao je na 91, među kojima nema stranaca.

Više od 200 ljudi povrjeđeno, a vlasti su danas saopštile da spasioci još nisu doprli do nekih ugroženih oblasti.

Nakon drugog snažnog zemljotresa na tom području u roku od nedelju dana, koji je sinoć pogodio sjeverni deo Lomboka na dubini od 10,5 kilometara, spasioci su na Lomboku zatekli haos, uništene građevine, srušene mostove, oštećene puteve, prenose agencije.

Loading...

Nacionalna agencija za ublažavanje katastrofa (BNPB) saopštila je da se očekuje porast broja poginulih, jer informacije pristižu iz oblasti u kojima je na hiljade građevinskih objekata srušeno ili je pretrpjelo teška oštećenja, posebno na sjeveru, gde je registrovan epicentar potresa, navodi Rojters.

Struje nema, a komunikacije su prekinute u nekim dijelovima Lomboka, dok je vojska saopštila da na to ostrvo šalje brod s medicinskom pomoći, potrepštinama i logističkom podrškom.

Indonežanski Crveni krst saopštio je na Twitteru da je pomogao jednoj ženi da se porodi nakon zemljotresa u zdravstvenoj ustanovi na sjeveru Lomboka, a djetetu je majka dala ime “Gempa”, što znači zemljotres.

Više od 120 naknadnih potresa zabilježeno je nakon zemljotresa u nedelju uveče, saopštila je indonežanska Agencija za meteorologiju, klimatologiju i geofiziku (BMKG).

Među poginulima nema stranih državljana, a povrjeđeno je 209 ljudi, rekao je na konferenciji za novinare portparol BNPB Sutopo Purvo Nugroho.

Zemljotres je bio toliko jak da se osjetio i na susjednom ostrvu Bali, gde su poginule dve osobe, navodi BNPB.

Dugi redovi se mogu vidjeti na aerodromu u glavnom gradu Lomboka, Mataramu, jer su strani posjetioci sktratili svoj odmor nakon zemljotresa.

Aviokompanija “Garida Indonezija” saopštila je da je uvela dodatne letove iz Lomboka kako bi pomogla turistima da napuste ostrvo.

Mnogima je pomoć ukazana na ulici jer su i bolnice oštećene.

Zbog zemljotresa je prvobitno izdato upozorenje na cunami, ali je nakon sat vremena ukinuto nakon što su zabilježeni samo manji talasi.

Prije samo nedelju dana, 29. jula, Lombok je pogodio zemljotres jačine 6,4 stepena po Rihterovoj skali, kada je smrtno stradalo 17 osoba, dok su stotine povrijeđene.

Izvor
mondo
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!