Politika

Šarović: Doprinos Ministarstva RS nije grandiozan, strahuju od aktivnosti koje provodim

Evropska komisija objavila je odluku kojom je BiH stavila na listu A i B zemalja, kojima je dozvoljen izvoz svih vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda u EU. Sve institucije BiH, ne samo iz RS, nego i iz FBiH i Brčko Distrikta dale su svoj doprinos ovom procesu, na čemu im čestitam, poručio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Ovo je ujedno i njegov odgovor na stav Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, koje je osporilo zasluge državnog ministarstva u dobijanju dozvole za izvoz mlijeka u EU.

Loading...

“Dozvola za izvoz uslijedila je nakon niza godina upornog rada na kontroli kvaliteta mlijeka i ogromnim podsticanjem Vlade i resornog ministarstva RS-a, koji su u sektor mljekarstva od 2013. do 2017. godine uložili oko 95 miliona KM ili 25,5 miliona KM godišnje. Vlada je prepoznala ovaj sektor kao okosnicu razvoja cijele poljoprivrede i uložila značajna sredstva, što je na kraju dovelo i do ogromnog napretka i ovakve odluke EU”, navedeno je, između ostalog, u saopštenju resornog ministarstva RS.

Iz ovog resora smatraju da ministar Šarović “nekorektno i po ko zna koji put preuzima tuđe zasluge”, te da je dozvola za izvoz samo logičan slijed odnosa Vlade RS i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS prema mljekarskom sektoru, a ne rezultat rada Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

“Iz saopštenja Ministarstva RS proizlazi da mi, eto, nismo znali da su oni zaista bili toliko revnosni, te da javnost nije bila obaviještena o njihovim aktivnostima. Čudi me što ovo ministarstvo do sada nije isticalo kako je tako aktivno. Da li su zaboravili? Ja ne znam šta je”, kaže u šaljivom tonu ministar Šarović.

U procesu dobijanja dozvole za izvoz mlijeka, ponovio je, učestvovale su različite institucije iz BiH, a ukoliko je neku potrebno posebno izdvojiti, to je, prema njegovom mišljenju, Kancelarija za veterinarstvo BiH, koja je u sastavu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

“Da je doprinos Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS grandiozan, pa i nije. Morali smo im kliještima izvlačiti određene aktivnosti. No, za sve što su dobro učinili, upućujem im čestitke”, ističe Šarović.

Na pitanje da li u stavu resornog ministarstva iz RS postoje primjese predizborne kampanje, on je odgovorio da je, očito, suština u tome.

“Vjerovatno je to sindrom straha od bilo čega što ću ja uraditi korisno. Imam osjećaj da jednostavno ne mogu da izgovore i pohvale moje korisne aktivnosti. Na čelu Ministarstva sam četiri godine. Nije valjda da sam uradio sve loše stvari, valjda ima nešto korisno. No, ja nastupam drugačije i čestitam im na svemu dobrom što su uradili, jer želim da zajedno radimo i sarađujemo za opšte dobro”, poručio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Izvor
Vijesti.ba
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!