Društvo

Sporna prepiska vaspitača u rukama tužioca

O slučaju sporne prepiske između profila trinaestogodišnjakinje i vaspitača banjalučkog vrtića "Zvjezdica" obaviješten je i dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, potvrdila je Maja Đaković-Vidović, portparol ove pravosudne institucije.

“Dežurnog tužioca policijski službenici Policijske stanice Čelinac obavijestili su o internet prepisci. Tužilac je naložio policijskim službenicima da izvrše provjere i dostave izvještaj Tužilaštvu o preduzetim mjerama i radnjama”, saopštili su u Tužilaštvu.

A na društvenim mrežama je, povodom ovog slučaja, reagovala i Ivanka Marković, predsjednica Radne grupe za izradu Zakona o posebnom registru lica pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece.

“Još jednom napominjem da su svi poslodavci koji u obavljanju poslova iz svoje nadležnosti ostvaruju neposredan kontakt sa djecom obavezni po zakonu da prilikom prijema u radni odnos ili angažovanja određenog lica za obavljanje poslova koji dovode do neposrednog kontakta sa djecom zatraže od nadležnog organa za vođenje registra podatak da li je to lice upisano u registar”, napisala je Markovićeva.

Aleksandar Milić, psiholog iz Banjaluke, kazao je da su pregledi koji se obavljaju da bi se dobilo ljekarsko uvjerenje pri zapošljavanju u vaspitno-obrazovnu ustanovu ordinacijski.

“To su samo ordinacijski pregledi uz upotrebu užeg dijela instrumenata, intervjua, razgovora… Bilo bi potrebno da se ipak ima radna anamneza o svakoj osobi koja radi u vaspitno-obrazovnoj ustanovi”, naglašava Milić.

Istakao je da su sistematski pregledi povod da se upotrijebi šira dijagnostika te da se klasična dijagnostika uspostavlja samo s pretpostavkom da nema primjedaba na ponašanje te je, kako kaže, dosta oskudna.

“Kod psihopata, a pedofili su jedni od njih, osobine su skrivene i oni se obično dobro predstavljaju, dobri su manipulanti i u zadovoljenju svojih potreba oni manipulišu djecom, ljudima i okolinom”, pojašnjava Milić.

Prema njegovim riječima, radna anamneza se sastoji od praćenja ponašanja osobe od strane stručne službe, odnosno socijalnih radnika, psihologa, pedagoga i upravnog osoblja institucije u kojoj je lice zaposleno.

“Naši ljudi u školama i vrtićima jednostavno ne ulaze u suštinu rada, ne vrše analizu, nemaju znanje i hrabrosti da to uoče. Dođu u ustanovu i kažu ova tri-četiri čovjeka prave probleme, proglasite ih nesposobnim, a to ne ide tako jer mi ne možemo raditi njihov posao, nego zajednički moramo djelovati”, zaključuje Milić.

Podsjećamo, u ponedjaljak se na društvenim mrežama pojavila informacija da se radnik banjalučkog vrtića “Zvjezdica” N.P. dopisivao s maloljetnicom i od nje tražio da mu pošalje eksplicitne fotografije. U grupi “Borba protiv pedofilije”, koja je pomenutu prepisku objavila na društvenim mrežama, kazali su da su slučaj prijavili nadležnim organima.

U porukama on djevojčici piše kako će da je čuva i svašta da je nauči, postavlja joj pitanje da li će sve između njih biti u tajnosti te da li su je zanimali muško-ženski odnosi.

“Misliš ono što ima na TV-u kasno, je l'”, stoji u poruci trinaestogodišnjakinje, u kojoj se raspituje o kakvim muško-ženskim odnosima je riječ, a na šta joj vaspitač odgovara da ju je uopšteno pitao o odnosima momaka i cura, ali da to uključuje i “to”, odnosno i sadržaje koji se prikazuju kasno na TV-u.

Registar pedofila

U MUP-u RS su kazali da je Zakonom o posebnom registru lica pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece propisan rok od šest mjeseci za uspostavljanje registra ovih lica te da je u toku izrada podzakonskih akata.

“Podaci iz registra mogu se dati organima i organizacijama, ustanovama, institucijama i udruženjima koja u obavljanju poslova iz svoje nadležnosti ostvaruju neposredan kontakt s djecom, ako za to postoji opravdan interes, kao i drugim organima, organizacijama i ustanovama koje su nadležne za vođenje postupaka za ostvarivanje zaštite prava i interesa djece”, ističu u MUP-u.

Izvor
NN
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!