Hronika

Policajac šamarao građanina, ostali posmatrali (VIDEO)

Na području sarajevske opštine Ilidža zabilježen je snimak u kojem se vidi policijska brutalnost. Policijski službenik na snimku udara šamar nepoznatom muškarcu, što se u ovom slučaju smatra teškom povredom službene dužnosti.

“Nemoj mi se ništa pečiti. Razguli, razguli…”, govori policajac na početku videa.

Dok nepoznati muškarac nastavlja pričati, policajac mu prilazi i udara šamar uzvikujući: “Šta kažeš, šta kažeš”.

Loading...

Grupa od ostalih pet-šest policajaca nije reagovala. Jedan od njih prišao je i zapisao muškarca koji se na kraju video snimka udaljava od njih. Na mjestu događaja mogu se vidjeti i dva policijska auta.

Prema Zakonu o policijskim službenicima BiH, teškom povredom službene dužnosti smatra se narušavanje javnog reda i mira, posebno nepristojnim i grubim ponašanjem, tuči na javnom mjestu ili bilo kojom drugom radnjom kojom se narušava javni red i mir te ugled policijskog organa, bez obzira na vrijeme i mjesto događaja.

Kada je riječ o upotrebi sile, policijski službenik može upotrijebiti silu samo kada je to prijeko potrebno i isključivo u mjeri potrebnoj radi ostvarenja zakonitog cilja.

Sredstva prisile, kao što su fizička sila, uključujući borilačke vještine, palica, sredstva za vezivanje, uređaj za prisilno zaustavljanje osoba ili vozila, hemijska sredstva, vatreno oružje, službeni psi, vodeni topovi, specijalna vozila, specijalne vrste oružja i eksplozivne naprave, mogu se upotrijebiti kada je to potrebno za zaštitu ljudskih života, odbijanje napada, savladavanje otpora te sprečavanje bijega.

Pored toga, policajac je prije upotrebe bilo kojeg sredstva prisile dužan dati upozorenje, osim ako bi to moglo ugroziti sigurnost policijskog službenika ili druge osobe.

Izvor
Klix
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!