Politika

STAMBENI RAT Ministar Savanović očekuje izvinjenje starješina Vojske Republike Srpske

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite saopštilo je da je zaprepašteno neprimjerenim i zlonamjernim komentarima predstavnika Organizacija starješina VRS iznesenih na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci.

– Šta reći i kako komentarisati kritike vojnih starješina kojima smeta što ministar Milenko Savanović obilazi groblja i spomen obilježja postradalim saborcima. Neshvatljive, uvrjedljive i krajnje licemjerne su kritike upućene na račun ministra Savanovića. Ministar nigdje ne ide nepozvan, već, na poziv lokalnih vlasti i molbu organizacija koje okupljaju boračku populaciju posjećuje parastose i odaje dužno poštovanje poginulim borcima VRS – navode u saopštenju.

Loading...

Poštujući doprinos svakog pripadnika VRS, Ministarstvo smatra da su najveću žrtvu u otadžbinskom ratu podnijeli borci koji su svojim životima platili slobodu. Ministarstvo, na čijem čelu je ministar Savanović, smatra najvećim i najhumanijim projektom Republike Srpske Program stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije.

– Do sada je kroz ovaj program zbrinuto 8.260 porodica i za ove namjene utrošeno više od 150 miliona KM. Ovaj Program, na prijedlog Vlade, usvojila je Narodna Skupština RS za precizno određene prioritetne grupe za zbrinjavanje. Ministar, jasno je, ne može niti smije mijenjati namjenu sredstava obezbijeđenih budžetom RS. Ministarstvo dalje izražava razumijevanje za stambene probleme koje, nesporno, imaju pojedinci iz kategorije bivših starješina VRS, ali ne može i ne smije kršiti zakonske propise i postojeća pravila kako bi im izašlo u susret. Ministar Savanović nije, niti može, kako je juče zlonamjerno navedeno, „izbaciti iz prava“ bilo koju od zakonskih kategorija. Isključivo pravo mijenjanja zakona je na poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske – navodi Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite.

Kako navode, činjenica je da, osim u slučaju da su pripadali prioritetnim grupama RVI do četvrte kategorije ili porodicama poginulih boraca, kategorija starješina VRS nije uvrštena u Zakon o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca, kao ni u Program stambenog zbrinjavanja. Prema važećim propisima, navodi ministarstvo, ne mogu biti predmet stambenog rješavanja.

– Iz svega navedenog jasno je da ministar kao starješina organa ima dužnost i obavezu da poštuje zakone, propisani način i namjenu utroška budžetskih sredstava, što je jasno svima, a vjerujemo i onima koji su na neprimjeren, neopravdan i zlonamjeran način uputili kritiku na rad ministra i ovog ministarstva. Ostaje nejasno šta je bio cilj i motiv za juče iznesene neutemeljene i neprimjerene kritike, ali vjerujemo da će učesnici pres konferencije iz Organizacije starješina VRS uočiti svoju grešku i izviniti se ministarstvu i ministru Savanoviću – navode u saopštenju.

Podsjećamo, predstavnici Organizacije starješina Vojske RS (OSTAV RS) zatražili su da bude riješeno njihovo stambeno pitanje.

Organizacija stariješina Vojske RS
Organizacija stariješina Vojske RS

Milovan Milutinović, predsjednik OSTAV RS, rekao je da je u stvaranju Srpske aktivno učestvovalo 22.000 starješina, te da je njihov položaj u društvu sada potpuno zanemaren i da ih više od 80 odsto nema vlastiti stan.

Dodao je da su svoj problem predočili Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite RS, koji su njihove molbe za najugroženije starješine odbacili uz obrazloženje da za njih nema osnova ni mogućnosti da se oni stambeno zbrinu.

Izvor
srpskainfo
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!