Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Politika

Adam Šukalo: Podnijet ću krivičnu prijavu protiv Dodika, istraga o “dramatičnom scenariju” se mora povesti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovoru za Radio-televiziju Republike Srpske govorio je "dramatičnom planu" koji je navodno spreman za dan pred Opšte izbore u BiH- 6. oktobar. Scenario je, tvrdi, isplaniran u Sarajevu u dogovoru sa pojedinim visokim funkcionerima SDS-a i PDP-a. Prema tom planu, cilj je spriječiti izbore u Banjaluci.

Dodik je rekao da u Banjaluku dolazi 50 kamiona izbornog materijala za banjalučku regiju i da je plan da oni budu oteti.

“Oni imaju namjeru da otmu te kamione, dovoljno je da jedan zauzmu. Ako to ne uspiju, onda će 6. oktobra, dan pred izbore, izaći na miting da nešto govore politički, a onda će stranci u Sarajevu reći da je to narušavanje izborne tišine, poništavaju se izbori u Banjaluci i samo se Banjaluka pravi slučajem”, kazao je Dodik.

Predsjednik Srpske poručio: Nećemo dozvoliti da od Banjaluke prave “grad slučaj”

Međutim, opravdano se postavlja pitanje zbog čega je Milorad Dodik objavio pripremanje jednog ozbiljnog krivičnog djela a da se pri tome nije pozvao na informacije sa kojima raspolažu bezbjednosne institucije? Upravo otkrivanje pripremanja takvih djela pravno se može smatrati ozbiljnom opstrukcijom obavještajno-istražnih aktivnosti. Ili Milorad Dodik jednostavno smatra da bez ikakve vrste odgovornosti može iznositi takve ocjene.

Poslanik u Narodnoj Skupštini Republike Srpske Adam Šukalo smatra da svaki predsjednik Republike kada bi saopštavao takve informacije trebao bi prvo da dobije te informacije od strane bezbjednosnih agencija ili od strane Tužilaštva i istražnih organa koji o tome vode detaljnu istragu, pa onda da neko od njih i eventualno predsjednik Republike to saopšti, jer bi to bila informacija od prvorazrednog nacionalnog i državnog interesa.

“S obzirom da Milorad Dodik to nije uradio jasno je da on ovim pokazuje da u Republici Srpskoj ne postoji zakonodavna, izvršna i sudska vlast nego da je on sve”,

 

mišljenja je Šukalo.

S tim u vezi Šukalo pravi poređenja sa ranijim optužbama vlasti RS na račun opozicije, te ističe da institucije Republike Srpske nikada nisu povele istragu protiv onih koje su vlasti RS optuživale.

“Ako ćemo to uporediti sa onim što je bilo u proteklom periodu, moram reći da su prošle godine Milorad Dodik i Dragan Lukač izjavljivali i optuživali za državni udar, nakon reakcije poslanika opozicije u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kada nismo dozvolili početak sjednice, jer je došlo do grubih zloupotreba kršenja Ustava i zakona. Tada su nas optužili da pokušavamo preuzeti Skupštinu, da izvršimo državni udar zajedno sa građanima. Ja sam nakon toga otišao u Specijalno Tužilaštvo Republike Srpske koje je nadležno za procesuiranje tih krivičnih djela. U zvaničnom sastanku kojeg sam imao sa republičkim tužiocem gospodinom Bajićem dobio sam informacije da Specijalno Tužilaštvo o tome ne vodi bilo kakvu istragu i da ne postoji bilo kakvo potencijalno činjenje krivičnog djela u tome kontekstu”, podsjetio je Šukalo.

Ovaj put ću, naglašava Šukalo, ponovo otići u Specijalno Tužilaštvo i podnijeti krivičnu prijavu da se ovaj slučaj rasvjetli.

“U slučaju da to nije istina, podnijeću protiv Milorada Dodika krivičnu prijavu za lažno prijavljivanje. Ovdje se radi o uzemiravanju javnosti a ono je vezano za bezbjednost građana Republike Srpske, a onaj ko to radi, čini krivično djelo. To što je Milorad Dodik predsjednik Republike Srpske ne amnestira ga niti mu daje imunitet od procesuiranja. Prema tome, ako bi govorili o ozbiljnosti države i pravosudnih institucija, jedini saslušani u ovom slučaju bi trebao biti Dodik. Pa da kaže, od koga je to čuo, od koga dobija te podatke”, rekao je Šukalo

On navodi da Dodik nije uopšte adresa koja može saopštavati da li postoje indicije o tome da li je krivično djelo u toku, jer to može uraditi nadležno Tužilaštvo.

“Ako nadležno Tužilaštvo vodi postupak o ovome, a može ga samo ono voditi, ne može ni ministarstvo unutrašnjih poslova koji je pomoći organ u ovoj vrsti priče, onda je Milorad Dodik upravu, ali ako ne vode bilo kakve predistražne radnje onda je riječ o tome da je Milorad Dodik počinio krivično djelo. Dakle, ovdje više nije riječ o bilo kakvim spinovima, riječ je o grubom kršenju zakona i krivičnim djelima koje ne saopštava bilo ko nego predsjednik Republike Srpske”, zaključio je Šukalo.

Izvor
Vijesti.ba
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button