Banjaluka

Radojičić u Bočcu: Uskoro uklanjanje nagomilanog otpada iz Vrbasa (FOTO)

Ogromne količine nakupljenog otpada iz Vrbasa, koje je trenutno zaustavljeno na zaštitnoj mreži u Bočcu, biće uklonjene u naredna tri mjeseca, saopšteno je poslije današnjeg sastanka gradonačelnika Igora Radojičića sa predstavnicima resornog ministarstva i Hidroelektrane „Bočac“.

Prlikom obilaska lokacije, na kojoj se nalazi zaštitna mreža, Radojičić je naglasio da je ova mreža od izuzetnog značaja za grad Banju Luku, s obzirom na to da bi, u slučaju njenog probijanja, na hiljade tona nakupljenog otpada krenulo prema gradu.

Loading...

– Već sedmicama razgovaramo o tome kako i na koji način spriječiti da nagomilani otpad ode nizvodno, prema Banjoj Luci – rekao je Radojičić, nakon što je obišao pomenutu lokaciju, zajedno sa ministarkom Srebrenkom Golić i direktor HE Bočac Nedeljkom Kesićem.

On je istakao da će, u ovom trenutku, interventno djelovati HE „Bočac“ tako što će ukloniti nakupljeni otpad, ali i upozorio da se mora naći sistemsko i dugoročno rješenje za ovaj problem. U te razgovore, prema njegovim riječima, mora biti uključen niz institucija, uključujući Ministarstvo za prostorno uređenje, Fond za zaštitu životne sredine, ali i opštine iz gornjeg sliva Vrbasa, koje su sastavu Federacije BiH.

Direktor HE „Bočac“ Nedeljko Kesić izjavio da je već pokrenut postupak za izbor izvođača koji bi uklonio nataloženo smeće.

-Procijenjena vrijednost radova iznosi oko 55.000 KM i nadam se da ćemo do kraja mjeseca biti u mogućnosti da krenemo sa izvlačenjem otpada. Prema nekim procjenama, na mreži se trenutno nalazi oko 6.000 kubnih metara otpada. Za sav ovaj posao, odnosno da se otpad ukloni u potpunosti, biće potrebno oko tri mjeseca – naglasio je on.

Ministarka Srebrenka Golić ističe da se sa ovim problemom suočavaju već godinama.

– Za trajno rješenje problema moraće se razgovarati sa svim opštinama u slivu Vrbasa, kao i sa Vladom Federacije BiH i tamošnjim fondovima za zaštitu životne sredine – kazala je ona.

Izvor
Gradska uprava
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!