Banjaluka

Pogledajte kompletan raspored 53. Kočićevog zbora

Bogat program pripremljen je za ovogodišnji 53. „Kočićev zbor“, koji će biti održan od 20. do 26. avgusta. Kompletnu organizaciju, i ovogodišnje manifestacije posvećene velikanu srpske književnosti, vodi Grad Banja Luka.

Prema programu, manifestacija će svečano biti otvorena u ponedjeljak, 20. avgusta u 20 časova u Parku „Petar Kočić“, gdje će biti otvorena i izložba pripovjedaka Petra Kočića u stripu pod nazivom „Stripovijetke“. Istog dana, u 18 časova, u Studentskom kampusu će biti otvorena likovna kolonija.

Idućeg dana, 21. avgusta, u 20 časova, u Parku „Petar Kočić“ nastupiće studenti iz Banje Luke, Bijeljine i Istočnog Sarajeva u okviru „večeri besjedništva“.

U okviru programa predviđenog za najmlađe, u srijedu, 22. avgusta, u Parku „Petar Kočić“ biće organizovana radionica veza za djecu sa veziljom Svjetlanom Marković, a istog dana u parku (u 20 časova) će se predstaviti naši mladi pisci.

Tradicionalno, program će biti održan i u Beogradu, i to 23. avgusta, u 11 časova, kada će biti položeni vijenci na Kočićevom grobu u Aleji velikana u Beogradu i cvijeće na spomenik u Čuburskom parku (u 13.30 časova). Istog dana, u 20 časova, u organizaciji Udruženja književnika Srbije biće održano i književno veče, na kojem će ugledni srpski pisci govoriti o djelima našeg velikana.

Istovremeno, 23. avgusta, sa početkom u 11 časova, u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske biće održana radionica stripa za djecu, dok će u Parku „Petar Kočić“, u 20 časova, biti priređeno veče satire.

Program se nastavlja 24. avgusta, i to u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS promocijom dva zbornika, i to „Kočić naš savremenik“ i „150 godina od Srpske čitaonice do NUB RS“ (u 12 časova). U večernjim časovima tog dana, u Biblioteci će biti organizovano književno veče sa Zahorom Prilepinom književnikom iz Rusije, a u Parku „Petar Kočić“ glumci Narodnog pozorišta RS i Dječijeg pozorišta RS predstaviće Kočićeva djela u dijelu programa pod nazivom „Veče drame – Kočić na sceni“. Oba događaja su zakazana za 20 časova.

I ove godine borbe bikova, koje tradicionalno privlače veliki broj posjetilaca, moći će da se gledaju u dva navrata, pošto je predviđeno da budu priređene u subotu i nedjelju, 25. i 26. avgusta na zborištu u Stričićima.

Posjetioci će, između ostalog, u Stričićima 25. avgusta, imati priliku da pogledaju interesantnu izložbu domaćih životinja, a taj dan, po prvi put, biće održana Međunarodna biciklistička trka „Kočićevim stazama“ u organizaciji Biciklističkog kluba BSK(start u 11 časova).

Istog dana, gradonačelnik Igor Radojičić će u Gradskoj upravi organizovati prijem za književnike i učesnike svečane akademije, koja će biti organizovana u subotu uveče u Banskom dvoru. Istovremeno, u Gomionici će biti položeni vijenci na spomenik poginulim borcima (u 13 časova), kao i na spomen ploču ocu Gerasimu. U subotu će, pored toga, biti održan i književni čas u porti manastira Gomionica, dok će ispred osnovne škole u Stričićima, u 19 časova, biti organizovan nastup pjevača ojkača.

Centralnog i, ujedno, završnog dana manifestacije – 26. avgusta, na zborištu u Stričićima biće organizovan i bogat kulturno-umjetnički program (u 12 časova), a jedan čas ranije na Kočićevom ognjištu biće otvorena muzejska postavka. Nadmetanje u narodnim vještinama i sportovima počinje u 13 časova, a u 15 časova centralna borba bikova za nagradu „jablan“ (zborište u Stričićima).

Program 53. Kočićevog zbora
Program 53. Kočićevog zbora

Izvor
Gradska uprava
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!