Društvo

Davor Dragičević na sastanku u OHR-u: Moj David je ubijen, ja nemam više kome da se obratim

Davor Dragičević, otac stradalog mladića Davida Dragičevića, razgovarao je danas sa zamjenikom visokog predstavnika u BiH Dennisom Hearneom upoznavši ga o slučaju ubistva svoga sina i Dženana Memića, sina Muriza Memića.

S velikom tugom rekao je kako je njegov sin ubijen, a da sistem štiti ubice i nalogodavce koji, kako kaže, imaju sistemsku zaštitu MUP-a i pravosudnih institucija RS.

Loading...

“Primoran sam da istinu i pravdu tražim na ulici gdje već pet mjeseci zahtijevam da se odgovorni za smrt mog sina procesuiraju za monstruozan zločin koji su počinili. Već pet mjeseci imenom i prezimenom pominjem sve one za koje smatram i posjedujem dokaze da su učestvovali u organizaciji Davidovog ubistva. To su ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač, direktor Policije Darko Ćulum, načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS Darko Ilić, direktor Republičkog zavoda za sudsku medicinu Željko Karan, glavni tužilac Želimir Lepir i postupajući tužilac Dalibor Vrećo”, rekao je Davor Dragičević.

Podsjetio je kako su u Banjoj Luci održali dva velika skupa na kojem je bilo blizu 40.000 ljudi, a da Facebook zajednica ‘Pravda za Davida’ ima 330.000 ljudi i predstavlja najveću zajednicu ovakve vrste na Balkanu. Također, kazao je kako je o njegovom slučaju raspravljala Narodna skupština RS, a da je Anketni odbor donio zaključke koje vladajući poslanici nisu usvojili. Nabrojao je imena svih suzdržanih poslanika.

Zamolio je OHR da mu u roku od 30 dana u skladu s ovlastima koje posjeduju, pokušaju pomoći da institucionalnim putem, mirno i dostojanstveno riješi slučaj ubistva svog sina i dočeka pravdu.

“Vi ste posljednja adresa kojoj se obraćam u BiH, ako ne dobijem vašu pomoć, nemam šta više da radim, niti kome da se obraćam u sistemu gdje nam djecu nekažnjeno ubijaju”, rekao je Dragičević na sastanku u OHR-u.

Ifet Faraget, Mila Šarić, Davor Dragičević i Muriz Memić
Ifet Faraget, Mila Šarić, Davor Dragičević i Muriz Memić

Sastanku je prisustvovao i advokat porodica Dragičević i Memić Ifet Feraget koji je rekao kako očekuju da institucija visokog predstavnika poduzme ono što je u njihovoj moći.

“Oni se neće uključivati u konkretne slučajeve, ali smo podsjetili na pozitivnu obavezu države, odnosno nadležnih državnih organa u BiH da provedu djelotvornu, efikasnu, adekvatnu i brzu istragu kada je riječ o ova dva slučaja. Imamo puno razumijevanje visokog predstavnika. Ne smijemo očekivati da poduzme korake jer on nije za to nadležan, ali kao tumač Dejtonskog sporazuma očekujemo da podsjeti nadležne šta su njihove zakonske obaveze”, rekao je Feraget.

Muriz Memić je sve vrijeme čekao Davora ispred kako bi mu bio podrška, naglasivši kako razumije njegovu bol te da se ne trebaju boriti u borbi.

“Kod mene je riješeno, bila je oslobađajuća presuda, ali niko ništa ne poduzima. Vrijeme je da neko ovdje počne raditi, ovo ovako ne može. Jasno je svakome poslije ove presude o čemu se radi, da je Dženan ubijen, da je Dalila Burzić trebala biti uhapšena, a protiv Alise Mutap, mnogih policajaca i još mnogih tužilaca biti podnesene krivične prijave. Ja sam od sada glavni tužilac, a doći će vrijeme kad ću biti sudija. Neko mora početi raditi”, kazao je Memić.

Nakon sastanka se oglasio i OHR koji je naveo kako Ured visokog predstavnika nema ulogu u trenutnoj istrazi o ovom konkretnom slučaju.

“Međutim, OHR smatra da svi nivoi vlasti u zemlji moraju naći efikasno rješenje za mnogobrojne probleme u oblasti vladavine prava u BiH. Gospodin Dragičević i svi građani BiH imaju pravo da očekuju temeljitu, profesionalnu i objektivnu istragu, kao i sudske procese u svim slučajevima”, navodi se u saopćenju.

Podsjetimo, na Trgu Krajine u Banjoj Luci svaki dan u 19:30 sati se održavaju mirni skupovi na kojima se traži istina i pravda za Davida, 21-godišnjeg studenta elektrotehnike koji je nestao u noći sa 17. na 18. mart, a njegovo tijelo je pronađeno u potoku Crkvena 24. marta.

Izvor
Klix
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!