Politika

NSRS jednoglasno odbacila izvještaj Komisije o Srebrenici

Narodna skupština Republike Srpske jednoglasno je danas odbacila izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine i zatražila od Vlade da ga stavi van snage i formira dvije nezavisne međunarodne komisije za utvrđivanje istine - o stradanju svih naroda na području srebreničke regije i o stradanju Srba u Sarajevu.

Zaključci NSRS usvojeni su jednoglasno. Za usvajanje izvještaja glasalo je svih 70 prisutnih poslanika. Glasanju nisu prisustvovali poslanici Koalicije Domovina.

Narosna skupština smatra da izvještaj Komisije nije u skladu sa opredjeljenjem institucija Srpske o objektivnom i istinitom tumačenju ovih događaja i jačanju povjerenja u BiH i regionu i traži od Vlade Republike Srpske da ga povuče i da stavi van snage.

Loading...

NSRS smatra da je, s ciljem cjelovitog i istinitog sagledavanja događaja u Srebrenici i srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine, a zbog jačanja povjerenja i tolerancije među narodima u BiH, neophodno formiranje nezavisne međunarodne komisije koja bi na objektivan i nepristrasan način utvrdila stradanja svih naroda na tom području u tom periodu.

Komisija će sve dijelove izvještaja Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine, a koji su u međuvremenu nesporno dokazani i dokumentovani kao tačni uključiti u sadržaj svog izvještaja.

Narodna skupština Republike Srpske smatra da Vlada Republike Srpske treba da formira nezavisnu međunarodnu komisiju koja bi na objektivan i nepristrasan način utvrdila stradanje Srba u Sarajevu s obzirom na činjenicu da Vlada Federacije BiH nije formirala komisiju koja je trebala ispitati i sačiniti izvještaj o stradanju Srba u Sarajevu u periodu od 1991. do 1995. godine.

Narodna skupština smatra da rok za rad obje novoformirane nezavisne međunarodne komisije ne treba biti duži od jedne godine.

Narodna skupština izražava opredjeljenje da se istraživanjem istine o događajima u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine jača međusobno povjerenje u BiH i regionu i eliminišu manipulacije o ovim događajima, da bi se spriječilo dalje manipulisanje sudbinama istinskih žrtava i njihovih porodica.

U zaključcima se navodi da Narodna skupština smatra da je izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine sačinjen pod pritiskom visokog predstavnika u BiH i međunarodne zajednice, te da je Komisija radila pod snažnim pritiskom visokog predstavnika sa unaprijed zadatim i određenim rezultatima koje je morala postići, čime se konstatuje da Komisija u svome radu nije bila nezavisna.

Parlament je konstatovao da je Komisija spriječena da se bavi stradanjem srpskog naroda na širem području Srebrenice i da je u svojim preporukama navela da je ukupna slika o događajima u i oko Srebrenice moguća samo nakon sagledavanja njihovog ukupnog istorijskog konteksta.

Narodna skupština smatra da se izvještajem Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine manipuliše istinom i pokušava mijenjati karakter rata u BiH, a sve u funkciji slabljenja Republike Srpske.

Narodna skupština smatra da su izvještaji sa prilozima Radne grupe Vlade Republike Srpske za sprovođenje zaključaka iz konačnog izvještaja Komisije za Srebrenicu od 30. marta i 30 septembra 2005. godine sačinjeni van okvira odluke Doma za ljudska prava BiH pod neprimjerenim i tendencioznim pritiskom nekih međunarodnih predstavnika u BiH, te da su kao takvi nesvrsishodni i nepotrebni i traži od Vlade Srpske da ih stavi van snage.

Izvor
RTRS
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!