Banjaluka

Centra za razvoj poljoprivrede i sela: 145 prijavljenih za subvencije

Na javni poziv za subvencije za poboljšanje kvaliteta zemljišta prijavilo se ukupno 145 poljoprivrednika sa područja Banje Luke, podaci su Centra za razvoj poljoprivrede i sela.

Za ove namjene obezbijeđeno je 345.800 KM, a sredstva su prikupljena na osnovu naknade za pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe.

Loading...

Prema podacima Centra za razvoj poljoprivrede i sela, koji je i proveo javni poziv – 111 kandidata prijavilo se za subvencije za osposobljavanje i uređenje degradiranog zemljišta, 30 za popravku i poboljšanje plodnosti zemljišta i četiri kandidata za melioraciju zemljišta slabijeg kvaliteta.

Draško Ilić, direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela
Draško Ilić, direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela

– Nakon kontrole ispunjenosti uslova iz javnog poziva, komisija je prošle sedmice završila provjeru stanja na terenu i u toku je bodovanje kandidata, poslije kojeg slijedi formiranje rang liste, te završetak ostalih aktivnosti u skladu sa pravilnikom o radu komisije – kazali su iz Centra.

Kako su istakli, osnovni ciljevi dodjele sredstava su unapređenje i jačanje poljoprivrednog sektora, stvaranja tržišno orijentisanih proizvođača, jačanja njihove konkurentnosti i smanjenja stope nezaposlenosti kroz osposobljavanje, uređenje i poboljšanje kvaliteta poljoprivrednih zemljišta.

Kako je planirano, biće sufinansirani projekti čijom realizacijom se stvaraju uslovi za osposobljavanje neplodnog zemljišta za poljoprivrednu proizvodnju. Maksimalna sredstva koja može ostvariti aplikant utvrđuju su u visini 60 odsto od vrijednosti projekta, a ne mogu biti veća od 6.000 KM po projektu.

Minimalna površina poljoprivrednog zemljišta koja se mora obuhvatiti ovim mjerama je jedan hektar, a maksimalna površina poljoprivrednog zemljišta koje se moglo prijaviti iznosi pet hektara.

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!