Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Banjaluka

Danas je Sveti Stefan Vjetroviti: Narod ga poštuje i plaši ga se!

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju sjećanje na prenos moštiju Svetog Stefana, Prvog velikomučenika i današnji dan nazivaju Svetim Stefanom ljetnim ili Stevanom Vjetrovitim.

Mnogi srpski manastiri danas obilježavaju slavu ili preslavu, a među njima su i Manastir Hopovo, Lipovac, Banjska, Koporin, Lepenac, Slanci kod Beograda, manastir u Somboru.

Današnji dan posvećen je prenosu moštiju Svetog Stefana, koji je bio prvi od sedmorice đakona koje su sveti apostoli rukopoložili, pa se zato i naziva arhiđakonom. Umro je u mukama, jer je kamenovan do smrti.

Srbi ovog sveca nazivaju Stefanom Vjetrovitim, plaše ga se i poštuju da im vjetar ne bi oduvao sijeno, slamu, a donio razne bolesti. Zato se vjeruje da se na današnji dan treba čuvati vjetra. Primorci današnji praznik smatraju mornarskom slavom, jer im Stefan Vjetroviti daje vjetar za njihova jedra.

Kako kaže biblijsko svjedočanstvo, Sveti arhiđakon Stefan bio je, kao i dvanaest velikih apostola, nadahnut silom Duha Svetoga. Činio je mnoga čudesa, pomagao ljudima i sva ta njegova dobra djela pominju se u Svetom pismu Novog zavjeta. U toj prvoj godini po stradanju i Vaznesenju Hristovom, Sveti Stefan je ogromnom snagom svoje vjere, svojih riječi i dijela podsjećajući na riječi zakona i proroka Starog zavjeta, dokazivao Jevrejima, svojim sunarodnicima, da su oni zaista ubili Mesiju, očekivanog toliko vijekova.

Zbog toga je među svojim bližnjima imao mnogo neprijatelja, ali ih je uvijek pobjeđivao svoji jasnim i istinitim riječima. Kako nisu mogli drugačije spriječiti njegovo propovijedanje, pribjegli su, uz pomoć lažnih svjedoka, kleveti da je hulio na Boga i Mojsija, baš kao što se zbilo i sa Isusom Hristom. Tako su narodne duhovne starješine protiv Svetog Stefana pobunile narod. Kao i Hrista, Stefana su lažno optužili i uhapsili. Posle hapšenja, uslijedilo je suđenje.

Sveti Stefan Vjetroviti
Sveti Stefan Vjetroviti

Na suđenju Sveti Stefan je odlučno i razložno pobijao jednu po jednu klevetu lažnih svjedoka. Izložio je, jasno i sa velikim poštovanjem, cijelu istoriju Izrailja od Avrama, koji je prvi dobio obećanje o dolasku Mesije do Mojsija, o kojem je govorio sa velikim strahopoštovanjem i uvažavanjem. No, istina o Mesiji još više je razbjesnila svešteničke i narodne poglavare. U tom trenutku Arhiđakon Stefan je pogledao u nebo i rekao: „Evo, vidim nebesa otvorena i sina čovečjeg gdje stoji s desne strane Boga.” To je razjarilo sve njegove sudije te su Arhiđakona Stefana izveli iz grada i ubili kamenjem.

Sveti prvomučenik Stefan, koji je postradao u današnji dan, imao je nešto više od 30 godina. Njegove posljednje riječi su bile: „Gospode, ne uračunaj im grijeh ovaj“.

Izvor
Telegraf
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button