Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Politika

Republika Srpska dobija novi grad: Opština GRADIŠKA na pragu ostvarivanja tog statusa

Opština Gradiška na putu je da dobije status grada i tako postane osmi grad u Republici Srpskoj pored Prijedora, Istočnog Sarajeva, Doboja, Trebinja, Banjaluke, Zvornika i Bijeljine.

Vlada Republike Srpske na današnjoj sjednici razmatra Nacrt zakona o gradu Gradiška, koji bi se u narednom periodu trebalo da nađe pred poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić za Srpskainfo kaže da je ova lokalna zajednica zaslužila status grada.

– Mi smo predali elaborat o opravdanosti dobijanja statusa Ministarstvu uprave i lokalne samouprave koja je izradila Nacrt zakona o gradu Gradiška, koji će Vlada RS danas usvojiti i uputiti u dalju proceduru – istakao je Adžić.

Gradiška
Gradiška

On je ranije istakao da će ostvarivanjem statusa grada Gradiška imati veliku prednost u privlačenju insvestitora, prekograničnoj saradnji ali i povlačenju novca iz evropskih fondova.

Opština Gradiška po Zakonu o lokalnoj samoupravi RS ispunjava kriterijume za dobijanja statusa grada, među kojima su najvažniji broj stanovništva i stopa zaposlenosti na području lokalne zajednice.

Elaborat opravdanosti dobijanja statusa grada ova lokalna zajednica predala je resornom ministarstvu početkom 2017. godine u kome je navedeno da posjeduje izgrađene privredne kapacitete i infrastrukturu, koja odgovara potrebama jednog grada. Na području opštine zastupljenje su sve javne ustanove od školstva, zdravstva i policije čime se ispunjava još jedan od važnih kriterijuma za sticanje statusa grada.

U opštinskoj upravi navode da je ispunjen i kriterijum ostvarivanja javnih prihoda, kao i da ova lokalna zajednica ima razvijeni komunalni sistem od vodovoda, kanalizacije i grijanja što je takođe važno za dobijanje statusa grada.

Izvor
srpskainfo
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Izdvojeno
Close
Back to top button