Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Politika

CIK BiH: Nepoznata količina papira sa vodenim žigom u skladištu

U izvještaju Kancelarije za reviziju institucija BiH za Centralnu izbornu komisiju navodi se da popisna komisija CIK-a nije mogla utvrditi stvarnu količinu papira sa vodenim žigom, jer Komisija ne posjeduje vagu.

“S obzirom da je u skladišnoj evidenciji kao jedinica mjere za papir naveden kilogram, a da Komisija ne posjeduje vagu, nije vršena provjera količine papira u skladištu”, navodi se u ovom izvještaju.

Revizori su utvrdili da je popisna komisija konstatovala da je prilikom popisa koristila podatke o težinama i dimenzijama sa naljepnica na originalno zapakovanim paletama, dok je na 14 paleta, koje su otvorene i gdje su korišteni papiri, stanje papira evidentirano na osnovu postojeće skladišne evidencije i propratne skladišne dokumentacije, te zaključili da se na ovaj način ne može pouzdano utvrditi tačna težina /količina papira/ na paletama.

“S obzirom da se već duži niz godina zalihe papira u skladištu akumuliraju, a imajući u vidu činjenicu da je papir roba koja vremenom gubi na kvalitetu, potrebno je, prilikom planiranja nabavke papira, koja se sprovodi svake dvije godine, uzeti u obzir i postojeće zalihe u skladištu”, navodi se u preporuci revizora.

Iskorištavanjem postojećih zaliha bi se, smatraju revizori, na ekonomičniji način pristupalo upravljanju ovim resursima, dok bi se kumuliranje papira u skladištu svelo na razumniju mjeru.

Prema ovim preporukama, potrebno je razmotriti da li je kilogram odgovarajuća i pouzdana jedinica mjere za iskazivanje stanja papira u skladištu, posebno imajući u vidu činjenicu da se isporuka papira vrši u zapakovanim paletama na kojima je iskazana i količina u komadima.

Nepoznanica vezana za količinu glasačkih listića u skladištima CIK-a dovodi sumnju da bi ovaj materijal mogao da bude zloupotrijebljen na predstojećim izborima u BiH.

Nosilac kandidatske liste SNSD-a Izborne jedinice tri za Parlamentarnu skupštinu BiH Staša Košarac izjavio je Srni da ne želi da ulazi u moguće spekulacije u vezi sa zloupotrebom glasačkih listića sa prethodnih izbora na opštim izborima ove godine.

On je izrazio uvjerenje da u Republici Srpskoj postoje demokratski kapaciteti, da se izborni proces sprovede sa važećim izbornim zakonodavstvom, da će to biti sprovedeno fer i pošteno, sa visokim stepenom demokratskih principa, te dodao da ne bi dovodio u kontekst bilo kakve izborne nepravilnosti.

“Mi smo snažna i organizovana politička partija, partija koja predvodi patriotski blok za Republiku Srpsku, koja ima jasno definisan nacionalni politički program, kao i ekonomsko-razvojni program. Ne bih želio da budem lijek za strahove od poraza Saveza za promjene”, rekao je Košarac.

Govoreći o revizorskim izvještajima institucija BiH, Košarac je naglasio da su poslanici i delegati SNSD-a u parlamentu BiH uočili u prethodne četiri godine da znatan broj institucija ne realizuju preporuke revizora, a takođe ne postoji ni odgovornost za one koji ih ne implemetiraju.

“To je vrlo jasno izraženo i stvara jednu vrstu haosa u institucijama BiH. Klub poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH često je kritikovao zašto se ne traži odgovornost onih koji su zaduženi za implementaciju preporuka”, rekao je Košarac, koji je šef Kluba poslanika SNSD-a u ovom domu.

On je podsjetio da se u prethodnih nekoliko mjeseci želio izvršiti pritisak na CIK, gdje su, kao je rekao, određene političke strukture predlagale izmjenu izbornog zakona, uvođenjem nekih novih tehnika, a da pri tome nisu obezbijeđena sredstva, da su zagovarali neke tehnologije koje nisu bile prisutne u BiH.

“SNSD nema problem implementacije izbornog procesa. Znamo da su naše politike adekvatne, da građani Republike Srpske prepoznaju politike institucija Srpske – koalicije SNSD-DNS-SP, jer su one politike patriotskog bloka u institucijama BiH”, dodao je Košarac.

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button