Društvo

SNSD na izbore bez Kalabića, Davidovića, Vidakovića…

Od 35 aktuelnih poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS i Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH samo imena njih osam nećemo vidjeti na glasačkim listićima i 7. oktobra ove godine, kada se održavaju opšti izbori!

Među njima je i nekoliko zvučnih imena kao što su Dragoljub Davidović, bivši gradonačelnik Banjaluke, Marko Vidaković, potpredsjednik najveće stranke u Srpskoj, Miroslav Milovanović, bivši ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS te Drago Kalabić, svakako jedan od “najglasnijih” poslanika, koji se pored Narodne skupštine RS, u ranijem periodu oprobao i u bh. Parlamentu.

Loading...

Pored pomenutog četverca među kandidatima na ovogodišnjim izborima neće biti ni aktuelnih poslanika u NSRS Nenada Kuzmića, Dalibora Pavića, Svetozara Jovanovića te Čede Vukovića, ali hoće Vukovićeva kćerka. Prema saznanjima, u najvećoj partiji u Srpskoj, većina razloga za izostanak sa ovogodišnjih izbora su ili penzija i povlačenje iz političkog i javnog života ili taj da su kandidati pripadali strujama u gradskim te opštinskim odborima kojima je u protekle četiri godine smanjen uticaj.

– Takav slučaj je sa Dragom Kalabićem, koji nije uspio da nađe “zajednički jezik” sa načelnikom opštine Prnjavor Darkom Tomašem, koji je u potpunosti ovladao strankom u ovoj opštini te zadobio povjerenje predsjednika stranke Milorada Dodika. Naprotiv, Kalabić je često javno kritikovao rad načelnika te nanosio štetu partiji. Dva odbornika koja je kontrolisao su napustila SNSD te prešla u Socijalističku partiju, i nalaze se na njihovoj izbornoj listi. Tako da je njegov uticaj u potpunosti oslabio te je poražen u svojevrsnom unutarstranačkom sukobu – pojašnjeno je nezvanično u SNSD-u, te dodato da je kompromis nađen tako što je Kalabić imenovan za direktora “Elektrodistribucije” Prnjavor.

Sa druge strane, njihovih 27 kolega ponovo će se boriti za mandat, među kojima je došlo i do tri rotacije pa će se poslanik u republičkom Parlamentu Siniša Maksimović ove godine sa šeste pozicije boriti za ulazak u Parlamentarnu skupštinu BiH, u izbornoj jedinici dva.

Nikola Špirić i Milica Marković, aktuelni poslanici u PDPS BiH, krenuli su u suprotnom pravcu, pa je Špirić nosilac SNSD-ove liste za NSRS u izbornoj jedinci tri, a Markovićeva šesta na listi ove partije u izbornoj jedinici devet.

Pored Špirića, od aktuelnih poslanika nosioci lista su još i šef SNSD-ovog poslaničkog kluba u NSRS Radovan Višković, uz izbornoj jedinici sedam, koji je nosilac i kompenzacione liste, te Igor Žunić, u izbornoj jedinici četiri. Nosioci lista za bh. Parlament su Nebojša Radmanović, aktuelni delegat u Domu naroda BiH, u izbornoj jedinici jedan te Staša Košarac, poslanik u PDPS BiH, u izbornoj jednici tri.

Kada je riječ o SNSD-u, od aktuelnih poslanika na ovogodišnjim izborima kandidovali su se i: Vanja Bajić, Srđan Milović, Danijela Mrda, Zorica Kuzmanović-Vasilić, Bojan Vidić, Dušica Šolaja, Milica Lovrić, Nataša Radulović, Goran Jerinić, potpredsjednica NSRS Željka Stojičić, Jasna Lukić, Ilija Tamindžija, Vlado Gligorić, Vesna Jungić, Radovan Vuković, Gordana Tešanović, Obren Marković, Veljko Marić i Snježana Kelečević za Narodnu skupštinu RS, dok su se za novi mandat u bh. Parlamentu prijavili još i Dušanka Majkić, te Lazar Prodanović.

Izvor
srpskacafe
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!