Politika

Mektić: Odlazak mladih je veći problem od migranata

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić potvrdio je danas da je od 1. januara do jučerašnjeg dana u BiH registrovan 10. 881 migrant.
Od tog broja, rekao je Mektić, 9. 758 je iskazalo namjeru za podnošenje zahtjeva za azil. Svega 10 odsto njih podnijelo je zahtjev za azil.

“Padaju u vodu i apsolutno su netačne sve manipulacije koje govore o velikom broju migranata, koji govore o desetinama hiljada migranata. Sjetite se samo tih priča o 150.000 migranata koje neko želi da dovede i raznoraznih gluposti koje su se pojavljivale ovdje. I dalje nismo odobrili nijedan jedini azil, bez obzira na to što postoji određen broj podnesenih zahtjeva jer mi ove migrante tretiramo kao ekonomske i kao takvi ne mogu dobiti azil, prema tome otpada i ona priča”, kazao je Mektić.

Loading...

Dodao je da su “velike cifre govorili političari koji nisu imali odgovor na krizu u Republici Srpskoj”.

“Te velike cifre i brojke govorili su oni političari koji nisu imali bilo kakve ideje niti pametnog odgovora na krizu ovdje u RS pa su smislili i misle da je lakše izmišljati priču, nego pričati o migracijama koje se dešavaju iz BiH. To je daleko veći problem, odlazak mladih ljudi posebno iz RS jer ne vide da postoji ikakva imalo ozbiljna politika ove vlasti i Vlade da rješava životne probleme građana. Zato svoju budućnost vide bježanjem odavde”, rekao je Mektić i dodao:

“Sve se svelo na otvaranje kružnih tokova i ogromno nezadovoljstvo političara jer tu nema 5.000 građana da dođu. Sad gledam ulazim u Banjaluku, imate deset semafora i jedan kružni tok i on je kao riješio sve životne probleme građana Banjaluke. Građani to vide i prepoznaju. Tvrdim vam, 50 puta je ozbiljniji problem migracije iz RS nego ove migracije o kojim sam ja pričao”.

“Ja nijednog momenta nisam slagao nijednog migranta kojeg smo mi registrovali, ali evo kažem vam da je došlo do značajnog pada broja migranata u BiH”, poručio je Mektić.

Također, ministar bezbjednosti BiH je kazao da su organizovana tri nova smještajna kapaciteta za migrante na području USK.

“Bihać, Velika Kladuša i Cazin će biti tri nova smještajna lokaliteta za migrante na području USK. Neke zemlje u okruženju imaju daleko veći broj migranata od BiH. Mislim da Hrvatska nije dala tačne podatke kada su izvijesili da su registrovali 2.500 migranata. Puka manipulacija je bila da želimo praviti izbjegličke centre i da tako na muke stavljamo Srbe povratnike u BiH. Sada vidite da od toga nema ništa, nego da je to bila jedna zlonamjerna konstrukcija i pokušaj da se omalovaži ovo što mi radimo”.

Ministar bezbjednosti tvrdi da još ne zna da li će policajci iz Federacije BiH /FBiH/ biti raspoređeni na najugroženije dijelove granice na teritoriji Republike Srpske, ali da će oni, ukoliko i budu raspoređeni, biti podređeni Graničnoj policiji BiH s ciljem sprečavanja ulaska migranata.

“Јoš ne znam da li će biti raspoređeni. Dakle, oni neće imati ništa sa nadležnostima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske koje ne mogu biti derogirane”, rekao je Mektić na konferenciji za novinare u Banjaluci upitan da prokomentariše činjenicu da je Operativni štab za pitanje migracija u BiH juče prihvatio ponudu Federalne uprave policije da budu ispomoć Graničnoj policiji BiH.

Govoreći o radu Službe za poslove sa strancima na području Bijeljine i Zvornika, Mektić kaže da je rad vikendom uveden da bi migranti mogli da budu registrovani.

Na pitanje da li je potpisao “crnu listu” nepoželjnih građana Rusije u BiH, Mektić tvrdi da nikakve liste nema, ali da postoji registar određenog broja stranaca koji imaju mjeru zabrane ulaska u zemlju.

Izvor
BN
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!