Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Magazin

104 godine od Cerske bitke

Na današnji dan obilježava se 104 godine od Cerske bitke, jedne od najznačajnijih i najvećih pobjeda srpske vojske u Prvom svjetskom ratu.

Cerska bitka, koji se odigrala tokom avgusta 1914. godine, predstavlja jednu od najznačajnijih i najvećih pobjeda srpske vojske u čitavom toku Prvog svjetskog rata. To je, istovremeno, i blistav primjer taktički dobro osmišljene i ostvarene vojne operacije.

Ostvarivši pobjedu u znamenitoj Cerskoj bici pripadnici Srpske vojske, predvođeni generalom Stepom Stepanovićem, pružili su primjer bezmjerne hrabrosti i patriotizma koji je ostao utkan u kolektivnu svest nacije sve do naših dana.

Bitka je bila dio prve austrougarske ofanzive na Srbiju i izbila je u noći 15. avgusta kada su dijelovi srpske Kombinovane divizije I poziva naišli na austrougarske izvidnice ulogorene na padinama Cerske planine.

Borbe koje su uslijedile prerasle su u bitku za kontrolu nekoliko gradića i sela u okolini planine, kao i za kontrolu Šapca. Moral austrougarskih trupa je 19. avgusta opao i hiljade vojnika su se povukli u Austrougarsku, a mnogi su se podavili u Drini bježeći u panici.

Srbi su 24. avgusta opet ušli u Šabac, čime se bitka zvanično završila.

Bitka je bila bitka u susretu, manevarskog tipa, što znači da u toku bitke nisu korišćeni rovovi, budući da su rovovi u ovom ratu korišćeni prvi put krajem 1914. poslije bitke na Marni.

U toku desetodnevne bitke srpski gubici su iznosili 3.000 mrtvih i 15.000 ranjenih.

Austrougarski gubici su bili znatno veći. Bilo je 8.000 mrtvih vojnika, 30.000 ranjenih i 4.500 zarobljenih.

Srpska pobjeda nad brojno nadmoćnijim neprijateljem je označila prvu pobjedu Saveznika u Prvom svjetskom ratu.

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button