Magazin

Evo šta ZAISTA znače oni misteriozni simboli na etiketama vaše odjeće (FOTO)

Razumijevanje različitih simbola koji se odnose na održavanje odjeće nije uvijek jednostavno, ali je veoma bitno pažljivo slijediti uputstva proizvođača, kako bi se prilikom pranja postigli najbolji mogući rezultati.

Svaki komad odjeće ima markicu sa oznakama za način pranja i održavanja. Koliko god da su moderne mašine za pranje veša “pametne”, pravilno poštovanje ovih oznaka produžiće vijek trajanja vaše odjeće.

Razumijevanje različitih simbola koji se odnose na održavanje odjeće nije uvijek jednostavno, ali je veoma bitno pažljivo slediti uputstva proizvođača, kako bi se prilikom pranja postigli najbolji mogući rezultati i kako bi odjeća mogla izgledati poput nove što duže.

Loading...

Prije nego što veš stavite u mašinu za pranje veša razvrstajte odjeću po boji, materijalima i preporučenoj temperaturi pranja. Svijetle i tamne, šarene odjevne predmete perite odvojeno, a predmete sličnih boja i temperature pranja, zajedno. Skupite dovoljno veša da ne biste uključivali polupraznu mašinu.

Ispitajte postojanost boja prije nego što novu odjeću operete na sljedeći način: Vodom navlažite djelić poruba ili unutrašnji šav, na njega stavite komad bijele tkanine ili kuhinjsku krpu i pređite peglom. Ako krpa upije boju, odjevni predmet nema postojane boje i treba ga prati posebno.

Evo nekih najčešćih oznaka na etiketama sa objašnjenjem:

Pranje: Broj na nacrtanoj posudi govori vam na kojoj temperaturi smijete da perete. Ako je nacrtana posuda podvučena linijom, uključite program za osjetljivo rublje i ne pretrpavajte mašinu.

Sušenje: Kvadrat s upisanim krugom znači da artikl možete da sušite u mašini za sušenje veša. Tačka u sredini kruga znači da temperatura sušenja treba da bude niska, a dve tačke – visoka. Ako je kvadrat s krugom precrtan, veš sušite prirodno.

Peglanje: Broj na nacrtanoj pegli označava temperaturu peglanja:

  • jedna tačka – mlaka pegla,
  • dve tačke – topla, a
  • tri tačke – vrela pegla.
  • Ako je pegla precrtana, ne peglajte.

Obično je na omotu deterdženta preporučena količina koju treba staviti u mašinu za pranje a koja zavisi od vrste, količine veša i zaprljanosti veša. Ako stavite previše deterdženta, to ne znači da će veš biti bolje opran. Ako stavite premalo, izostaće očekivani efekt uklanjanja fleka.

Omekšivač

Evidentna je razlika između veša opranog uz dodavanje omekšivača i onog koji nije opran sa omekšivačem. Kad se veš pere uz dodavanje omekšivača, vlakna su glatka, a odjeća je mekša u dodiru sa kožom, lakše se pegla i izgleda kao nova.

Neki odjevni predmeti su osjetljivi na izbjeljivače na bazi kiseonika i zato posebno obratite pažnju na to da li, za odjeću koju perete, možete koristiti izbjeljivač.

Prije nego što stavite veš u mašinu, zatvorite džepove, ciferšluse, ispraznite džepove. Zavrnute rukave ispravite, a veoma osjetljiv veš stavite u bijelu pamučnu jastučnicu. Garderobu koja je šarena, ima štampane detalje ili naljepnice i aplikacije, okrenite naopačke.

Veša u mašini treba da bude toliko da odozgo možete da ubacite ruku stegnutu u pesnicu.

Izvor
Telegraf
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!