Nauka i tehnologija

WhatsApp uskoro briše podatke, evo kako da zaštitite svoje

Morate napraviti besplatnu sigurnosnu kopiju svih svojih podataka s WhatsAppa do 12. novebra ili ćete ih zauvijek izgubiti.

Aplikacija WhatsApp, koju svakog mjeseca koristi preko 1,5 milijardi ljudi, radi s puno podataka u obliku poruka, slika i video i audio snimaka. Zbog toga sarađuje s Googleom kako bi ponudila sigurnosne kopije, piše Mirror.

Besplatan prostor na Google Driveu

A to je i dobra i loša vijest.

Dobra je vijest da se Google složio omogućiti korisnicima WhatsAppa stvaranje sigurnosnih kopija svojih računa bez da im to oduzme imalo od 15GB besplatnih podataka na koje imaju pravo.

Loša je vijest da bi ovaj novi val stvaranja sigurnosnih kopija mogao ubiti starije podatke. Tako da ako ne napravite sigurnosnu kopiju do 12. studenog mogli biste izgubiti sve.

Novi dogovor između WhatsAppa i Googlea znači da će sve vaše poruke, slike, video i audio snimke biti snimljene na sigurno bez da utrošite išta prostora na Google Driveu.

Napravite sigurnosne kopije

No ako niste napravili sigurnosnu kopiju vašeg računa u više od godinu dana, sve ćete izgubiti 12. novembra. Google stoga preporučuje da korisnici sami naprave sigurnosne kopije. Evo kako:

Prvo se morate pobrinuti da na telefonu imate Google Drive.

Zatim iz WhatsApovog menija (tri vertikalne tačkice u gornjem desnom uglu) odite na Postavke, pa na Razgovore, pa na Sigurnosnu kopiju razgovora. pritisnite ‘Izradi sigurnosnu kopiju’ te ćete vidjeti kako se sve prebacuje na Google Drive.

Obratite pažnju da će neki WhatsApp računi biti podešeni da šalju podatke za kopiranje samo preko WiFi veze pa se pobrinite da budete spojeni na jednu prije nego što počnete.

Izvor
Net.hr
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!