Kolumne

Davidova Veličanstvena: Kada bi oni znali ko si ti, brate moj

Ali tebe nisu mogli znati spletkaroši, manipulatori, lažljivci, materijalisti. Oni koji halapljivo koriste tvoju smrt koriste radi ličnih interesa. Oni koji svoju ljudskost prodaju za kutiju cigara.

Nisu te mogli shvatiti jer si bio drugačiji. Bio si iskren, pravedan, odan, voljen, hrabar, srećan. Bio si čovjek. Nečovjek ne može shvatiti čovjeka.

Loading...

Nisu te mogli shvatiti ni dok si bio živ. Jer tada si ti birao.

Birao si prijatelje. Birao si one koji će stati rame uz rame sa tobom, bezuslovno te braniti i još bezuslovnije voljeti. Tako si i ti radio.

Slični se prepoznaju, sastanu, drže zajedno, štite, vole i brane. Ti si nas zaštitio one noći kada nas nisi pozvao. Kada nam nisi dao šansu da te spasimo.

One ohole, hladne, martovske noći u kojoj se obični subotnji izlazak pretvorio u najgori košmar.

Nisi nas pozvao jer si znao, ako nas pozoveš, stvorili bismo se pored tebe i rame uz rame koračali sa tobom ravno u smrt. To je, brate, jedino što ti zamjeram, ali razumijem.

Isto bi i mi uradili za tebe. Učinili bi smo sve da te spasimo. Kao što si ti tu noć spasio nas. Dao si sebe da nas zaštitiš. Jer tako to rade pravi prijatelji!

A sada, već 5 mjeseci kako te nema.

Isplakali smo bezbroj suza.

“Da li su ijedne suze vrijedne ako ne donose sreću?”

Svaka suza je razarala, kidala i blago nas gušila, no imala je dozu sreće. Boljela je jer nisi tu. Ali srećna jer smo imali priliku da te poznajemo i jer znamo da ćemo te opet sresti.

“Pusti suzu, osjeti ljubav kristalno čistu kao suza i osjeti slobodu blistavu kao suza.”

Tako i bi. Plakala sam jer sam osjetila čistu ljubav, onu iskrenu, bratsku.

A osjetila sam i tvoju slobodu, koja blista na nekom boljem mjestu.

Vjecno ću da pričam pricu o jednom mladiću, čistog srca, o prijatelju, bratu, najveselijem osmijehu i najtoplijem zagrljaju.

Priču o jednom Đakcu, mom Đakcu.

Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!