Društvo

Praznik nosi nadu i vjeru da je moguće bratstvo svih ljudi

Vjernici islamske vjeroispovijesti počeli su juče proslavu Kurban-bajrama, jednog od dva velika islamska praznika, koji se proslavlja četiri dana.

Brojni muslimani okupili su juče na molitvi u džamijama širom RS i BiH, čestitajući jedni drugima praznik riječima “Bajram šerif mubarek olsun”, a potom su slavlje nastavili sa porodicom i prijateljima.

Običaj je da se za praznik žrtvuje kurban, odnosno ovan čije meso se dijeli siromašnima i komšijama. Kurban-bajramu najviše se raduju najmlađi članovi porodice, jer je običaj da odrasli djeci daruju prigodne poklone.

Loading...

Centralna svečanost u BiH održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje je molitvu predvodio poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, koji je poručio da su svi ljudi bez obzira na razlike, od jednog oca i majke.

– Treba nam nova nada i vjera da je moguće bratstvo svih ljudi. Znamo da uspjeha nema bez žrtve – istakao je Kavazović.

Centralna svečanost povodom proslave praznika u Banjaluci je održana u Ferhadiji, odakle je muftija banjalučki Osman Kozlić vjernicima poručio da se oslobode zla i čine dobra djela.

– Nažalost, kada pogledamo našu realnost uvidjećemo da smo se mi u stvari udaljili od Boga, Božijih riječi i zapovijedi. Sve dok u jednom srcu ima zlobe, zavisti i mržnje tu nema vjere i ljubavi – rekao je Kozlić.

Praznična radost ispunila je srca brojnih muslimana koji su se okupili na molitvi u Ferhadiji.

– Kurban-bajram je praznik mira, suživota i opstanka. Proslavljam praznik u nadi da će biti bolje i da ću doživjeti mnogo ovakvih praznika zajedno sa komšijama pravoslavcima i katolicima – rekao je Banjalučanin Elmedin Đuzel.

Svečano je bilo i u Foči, Rogatici, Višegradu, kao i u drugim lokalnim zajednicama u RS i FBiH.

Kurban-bajram se još naziva i hadžijski, jer se u Meki završava glavno godišnje hodočašće. Obaveza svakog muslimana jeste da bar jednom tokom života, ako mu to finansijske mogućnosti dozvoljavaju, hodočasti u Meku. Ove godine je iz BiH na hadž putovalo 1.680 vjernika.

Čestitke

Muslimanima u BiH povodom Kurban-bajrama čestitke su uputili brojni zvaničnici Srpske. Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović poželio je da poruke hadža i kurbana podstaknu i osnaže osjećaj odgovornosti i solidarnosti prema svim ljudima.

– Ovo je prilika za okupljanje porodice, rodbine i prijatelja i zato želim da praznične dane provedete u radosti i veselju sa svojim bližnjima – naveo je Čubrilović u čestitki.

Predsjednik SP-a Petar Đokić poželio je vjernicima da praznik provedu u duhovnoj radosti, miru, solidarnosti i plemenitosti.

Izvor
Glassrpske
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!