Politika

Glamočak: Zataškivanje, da bi slučaj Dragičević uzelo vrijeme

Poslanici opozicije u Narodnoj skupštini Republike Srpske uputili su najvišoj zakonodavnoj instituciji zahtjev za sazivanje posebne sjednice o tragično stradalom Davidu Dragičeviću.

Prikupljeni su potpisi trećine poslanika, predali su inicijativu jučer – a u roku od sedam dana bi trebao zasijedati Kolegijum NSRS i odlučiti kada bi se sjednica trebala održati. Zakonske norme su ispunjene, a sjednica bi, prema najavama, trebala biti održana prije zvaničnog početka predizborne kampanje.

Nedeljko Glamočak iz SDS-a i bivši član Anketnog odbora oko slučaja smrti Davida Dragičevića je kazao da je uvjeren da će vladajuća većina podržati ovu inicijativu.

“Pokazao se nerad institucija Republike Srpske, Vlada nije reagovala, NSRS ne može dozvoliti da upadne u kolotečinu nerada. Dva zasjedanja do sada pomjerala su stvar sa mrtve tačke. Poslije prve sjednice NSRS, Tužilaštvo je odbacilo da se radi o zadesnoj smrti, a poslije druge je djelo kvalifikovano kao ubistvo”, poručio je Glamočak.

On tvrdi da je istraga pokazala da se u najužem krugu mogu odrediti izvršioci djela.

“Razrješenje slučaja ne može ići u politizaciju. Vjerujem da će se sjednica održati, dati će se nova snaga organima – kako bi se objelodanila istina”, rekao je Glamočak.

On je ocijenio kako je vršeno namjerno zataškivanje i nerad, kako bi “ovaj slučaj uzelo vrijeme”.

Komentarisao je i prijedlog Milorada Dodika da se sa 500.000 KM nagrade oni čije informacije dovedu do razrješenja smrti Davida Dragičevića.

“To govori o neradu institucija. Najviše informacija imaju istražni organi. Treba im novac da rade, iako imaju svoje budžete. Ne znam namjeru predsjednika, ne znam šta taj novac može riješiti ako su svi podaci u institucijama”, rekao je.

On je kazao da u ovoj državni ipak nije sve u novcu, te da mu nije jasno iz kojeg budžeta/izvora će Dodik davati taj novac.

Glamočak je još kazao da u NSRS treba iznijeti sve – ako ima problema, a ovim predmetom treba da se bavi i Sud – a ne samo da predmet stoji u ladicama Tužilaštva.

Izvor
N1
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!