Banjaluka

Radojičić najavljuje “zeleni grad” ne spominjući gradnju HE (FOTO)

Grad Banja Luka će biti prva lokalna zajednica u Bosni i Hercegovini koja će početi sa izradom akcionog plana „zelenog grada“ što je postao standard u savremenim lokalnim zajednicama u Evropi, najavio je danas gradonačelnik Igor Radojičić otvarajući ekološko-turistički festival „Dani Vrbasa“.

On je naveo da će izrada tog plana početi idućeg mjeseca i da će ovaj dokument podrazumjevati niz mjera i projekata koji se odnose na vodu, zaštitu voda, probleem kanalizacije, te zaštitu vazduha i saobraćaj.

Loading...

Govoreći o manifestaciji „Dani Vrbasa“, Radojičić je rekao da gradska administracija podržava ovakve programe i da će Grad i u budućnosti podržati sve manifestacije posvećene zaštiti životne sredine, ekologiji i turizmu.

On je pozvao nevladine organizacije, udruženja građana i javne ustanove da pripreme kvalitetne projekte i da apliciraju za sredstva iz posebne linije gradskog budžeta za finansiranje turističkih programa i projekata.

– Trebaju nam samo dobre ideje i partneri – istakao je Radojičić.

Govoreći o aktivnostima na zaštiti vodotoka Vrbasa, Radojičić je kazao da je završen rad na izradi plana zaštite od poplava, koji je rađen u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP).

– Ove godine počinjemo sa realizacijom prve faze ovog plana, a to je zona od granice Banje Luke i Laktaša do ušća Široke u Vrbas gdje će se raditi na vodozaštiti, s tim da je potrebno urediti cijelo područje koje se pokazalo kritičnim u katastrofalnim poplavama 2014. godine – kazao je gradonačelnik.

Festival „Dani Vrbasa“ trajaće dva dana i podrazumijeva veliki broj aktivnosti. Biće organizovane brojne radionice sa djecom o temama ekologije i zaštite životne sredine, a posebna pažnja biće posvećena ribolovačkoj alatki „Banjalučko kolo“, koju koriste jedino ribolovci u našem gradu. I ove godine uručene su nagrade za najbolje fotografije Vrbasa, a najljepšu fotografiju Vrbasa napravio je Ognjen Golubović. U kulturno-umjetničkom dijelu programa učestvovali su članovi folklorne sekcije „Zvjezdice“.

Organizator festivala je udruženje građana „Zeleni Vrbas“, a partneri festivala su Turistička organizacija Banja Luka, Sportsko ribolovno društvo RS, Vodovod Banja Luka, Hidroelektrane na Vrbasu, Šume RS, Elektrokrajina, Prirodno-matematički fakultet i MUP RS, te kompanije Vitinka i Elta.

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!