Banjaluka

Osman ef. Kozlić: Pucanj na Ferhadiju, pucanj na sve nas

Banjalučki muftija Osman Kozlić izjavio je da će svako pucanje iz vatrenog oružja u krugu od 100 metara oko Ferhadije u Banjaluci smatrati atakom na džamiju.

Prema nezvaničnim ranijim saznanjima iz Policijske uprave Banja Luka, dvoje odraslih osoba u pripitom stanju pucalo je iz vatrenog oružja na Ferhad-pašinu džamiju, da bi potom iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske bilo saopštno da hitac nije bio usmjeren prema vjerskom objektu.

Loading...

“Službenici Policijske uprave Banja Luka lišili su slobode A.K. (1977) i A.B. (1983) oba iz Banja Luke, zbog postojanja osnova sumnje da su istog dana oko 02:50 sati, u Banja Luci u ulici Kralja Petra I Karađorđevića, ispred ugostiteljskog objekta, ispalili hitac iz vatrenog oružja”, kaže se u saopštenju.

Muftija Kozlić objašnjava da su ugostiteljski objekti udaljeni 15-20 metara vazdušne linije od banjalučke džamije i da je onaj ko je pucao morao biti okrenut prema vjerskom objektu.

“Kad su informacije procurile, a procurile su iz redova MUP-a RS, ja sam morao objaviti saopštenje. Nisam ga objavio prije nego što čujem zvaničnu potvrdu iz MUP-a. Oni treba da obrazlože kako su informacije procurile i kako su dospjele na banjalučke portale”, kaže efendija Kozlić.

Poručio je kako je incident koji se dogodio na muslimanski vjerski praznik Kurban-bajram prevršio svaku mjeru i da može biti vrlo opasan.

“Pozivam institucije da rade svoj posao, da izgrednike najoštrije kazne prema zakonu i da se takve pojave spriječe. To je pucanj u sve nas. Jedan objekat kao što je Ferhadija je javno dobro muslimana i kulturno-historijski spomenik svih građana BiH pa i cijelog svijeta”, istakao je efendija Kozlić.

Napominje da se ta linija više ne smije preći i da očekuje javnu osudu svih društveno-političkih aktera u BiH, ali ne da se incident koristi za kampanje koje su već počele.

Upitan da li postoje oštećenja na Ferhad-pašinoj džamiji, efendija Kozlić odgovara da se vrše provjere.

“I ovo nam je dovoljno upozorenje”, poručio je Osman ef. Kozlić.

Muftijstvo banjalučko je ranije saopštilo da je Ferhad-pašina džamija u Banjaluci bila izložena činu koji se, s obzirom na to u kojem vremenskom kontekstu se desila, može smatrati terorističkim činom.

“Muftijstvo banjalučko najoštrije osuđuje ovaj vandalski čin koji se može okarakterisati kao teroristički, jer se radi o pucanju na jednu od najznačajnijih džamija na Balkanu, banjalučku Ferhadiju i to trećeg dana velikog muslimanskog praznika, Kurban-bajrama”, saopštilo je Muftijstvo banjalučko.

Navode da od nadležnih institucija očekuju da najozbiljnije pristupe ovom slučaju, te da izgrednike najoštrije sankcionišu.

“Najiskrenije se nadamo da ovaj čin nije u vezi sa pokušajima zaoštravanja stanja i prije zvaničnog početka predizborne kampanje. Oni koji bi se eventualno upustili u jednu takvu avanturu trebali bi znati da će njihovi pokušaji biti uzaludni i unaprijed osuđeni na neuspjeh”, saopšteno je.

Izvor
Muftijstvo banjalučkoKlix
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!