Društvo

Cvijanović: Izvjestan i dalji rast penzija

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je na večerašnjem panelu sa penzionerima u Bijeljini da je u Srpskoj obezbijeđena redovnost isplate i izvjesnost da će se penzije povećavati.

– To su mali koraci, ali su vrlo značajni i obaveza naredne vlade biće da održi ovakav pristup prema penzionerima, što znači stalno povećavanje penzija kako bi se popravio njihov materijalni status, rekla je Željka Cvijanović.

Ona je zahvalila penzionerima i njihovim predstavnicima na dobroj komunikaciji i saradnji, uz ocjenu da bez toga ne bi bilo ni dobrih rješenja u penzijskom sistemu.

Loading...

Među dobrim rješenjima Cvijanovićka je kao ključno navela odluku o trezorskoj isplati penzija iz 2016. godine, čime je penzionerima obezbijeđena zagarantovana redovnost isplate do 10. u mjesecu ili ranije.

– Paralelno smo, u dogovoru sa penzionerima i skupštinskim odborom za ovu oblast, postepeno povećavali penzije i dostigli povećanje od gotovo 20 odsto, istakla je Premijerka.

Ona je najavila i podršku penzionerima koji imaju najniža primanja kroz isplatu jednokratne pomoći, o čemu će se odlučivati u ponedjeljak, a za ovu namjenu već je obezbijeđeno između dva do 15 miliona KM.

– Pravimo i koncept za povećanje penzija sljedeće godine i nadamo se da će to biti redovno povećanje početkom godine, s obzirom da je finansijska situacija u Republici Srpskoj daleko bolja, porasle su i plate, a privređivanje je mnogo bolje nego što je bilo, ocijenila je Željka Cvijanović.

Prema njenim riječima, obaveza naredne vlade biće da održi ovakav pristup prema penzionerima, što znači stalno povećavanje penzija kako bi se popravio njihov materijalni status.

Osim Cvijanovićeve, u panel diskusiji sa penzionerima učestvovali su direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/ Mladen Milić i predsjednik Republičkog udruženja penzionera Rade Rakulj.

Milić je u uvodnom obraćanju rekao da je učešće prosječne penzije u Srpskoj u prosječnoj plati 43,2 odsto, što je veće učešće nego što ima Hrvatska koja je član EU.

Prema njegovim riječima, Fond PIO u Srpskoj od 2016. godine ima znatna poboljšanja svih parametara.

– Prosječna penzija u Srpskoj je 388 maraka, ali imamo svega osam odsto penzionera sa punih 40 godina staža osiguranja ili svega 20.000 njih, što je razlog za ovakvu prosječnu penziju, dok je prosječna penzija za one sa punim stažom 540 KM ili 64 odsto od prosječne plate, naveo je Milić.

On je istakao da se u isplati penzija 80 odsto pokriva iz doprinosa, po čemu je Srpska u vrhu među zemljama regiona, navodeći da samo četiri države u Evropi u potpunosti pokrivaju isplatu penzija iz doprinosa.

Predsjednik Republičkog udruženja penzinera Rade Rakulj rekao je na panelu u Bijeljini da u Fondu PIO ima hiljade korisnika sa pravima iz rata, što je problem kakav nemaju drugi sistemi.

– Radnik ne može finansirati ratna prava, nego to moraju svi građani Republike Srpske i moramo biti solidarni, istakao je Rakulj.

On je pohvalio saradnju penzionera sa Vladom Srpske i istakao da je ova populacija vrlo uvažena i poštovana u Vladi Republike Srpske sa kojom imaju bliske i razumne kontakte na bazi argumenata.

Organizator panela o temi Najstarija populacija prioritet Vlade Republike Srpske je Fond PIO, a skup je održan u sali Centra za kulturu u Bijeljini.

Izvor
Srna
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!