Kultura

Svečana akademija Kočiću u čast: Besjednik Risojević, laureat Nogo

Centralni događaj književno-umjetničkog programa ovogodišnjeg 53. "Kočićevog zbora" biće održan ove subote u 20 časova, kada će u Kulturnom centru Banski dvor na svečanoj akademiji "Kočiću u čast" Kočićeva nagrada biti uručena srpskom akademiku i pjesniku Rajku Petrovu Nogu.

“Značajna, velika nagrada koju daje Udruženje književnika Republike Srpske. Kočić mi dođe nešto kao stric, i nešto istinski rođački postoji u njegovoj literaturi. Pa i po temperamentu smo slični. A i brkovi su nekako kod obojice nakostrešeni”, bile su prve reakcije Noga kada je ranije ove godine saznao da je laureat Kočićeve nagrade.

Nogo će po preuzimanju nagrade održati i govor o Kočiću, a ovom pjesniku svježe je sjećanje na mnoge velike pisce koji su u vrijeme njegove mladosti sa dubokim poštovanjem govorili o piscu “Jauka sa Zmijanja“. Tako se Nogo sjetio i jednog Andrićevog zapisa.

“Gledao je Kočićevu fotografiju, pa se pitao na koga mu liči: ti brkovi, to čelo… Pa na Ničea! I sećam se kada ga je prvi put video Pero Slijepčević, da mu se učinio onako krupan, da sve puca na njemu – kao hajduk. Jer je on preteča mladobosanaca u mnogo čemu”, kaže Nogo, koji će nastupiti i u manastiru Gomionica u subotu sa početkom u 11 časova, a pored njega u porti manastira očekuje se i nastup Duška Vrhovca, Sandea Stojčevskog, Novice Đurića, Dejana Aleksića, Anđelka Anušića, Žarka Milenkovića, te Vesne Acevske.

Svi nabrojani književnici nastupiće i na svečanoj akademiji na kojoj će, takođe, biti uručena i nagrada “Zmijanjče” učenici Osnovne škole “Srbija” iz Pala Teodori Marković, dok će akademiju otvoriti govor gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića.

Ovogodišnji besjednik koji će govoriti u čast Kočića je književnik Ranko Ristojević.

Kočićev zbor” završava u nedjelju, a pisci će ovaj dan tačno u podne posjetiti Kočićevo ognjište na Zmijanju u Stričićima, te čitati stihove pored tamošnjeg Kočićevog spomenika.

U okviru zbora u petak uveče u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske trebalo je da nastupi i poznati ruski pisac Zahar Prilepin, koji je zaustavljen na granici između Srbije i Bosne i Hercegovine te mu je zabranjen ulazak u našu zemlju. Ovakav odnos prema jednom piscu svjetskog renomea kakav je Prilepin naišao je na žestoku osudu kulturne javnosti u Republici Srpskoj.

U petak uveče u parku “Petar Kočić” u centru Banjaluke trebalo je da nastupe i dramski umjetnici Boško Đurđević, Goran Jokić i Duško Mazalica i time je trebalo da bude okončan program u parku koji je iz večeri u veče obuhvatao sve književne žanrove u kojima se Kočić za života okušao.

Veče satire u četvrtak, umjesto na otvorenom, zbog kiše održano je u Muzičkom paviljonu parka sa Kočićevim imenom, a njemu u čast nastupili su Miladin Berić, Živko Vujić, Vojin Trivunović, Dragana Pašić i Darko Samardžić Kodar.

Izložba “Kočićevo ognjište”

Muzej Republike Srpske, grad Banjaluka i Turistička organizacija grada Banjaluka ušli su u projekat formiranja zbirke “Kočićevo ognjište”. Zbirka se odnosi na popunjavanje već postojećih objekata na lokaciji Kočićeve rodne kuće.

Etnološko odjeljenje Muzeja RS prikupilo je i izložilo 55 trodimenzionalnih predmeta koji se odnose na tradicionalni način stanovanja, a zasad je pored tih predmeta izloženo i 11 fotografija iz zbirke Muzeja RS.

Fotografije prikazuju ljude, nošnje, predjele, tradicionalni način stanovanja i porodičnu zadrugu.

Otvaranje izložbe “Kočićevo ognjište” biće na Kočićevom ognjištu, u Stričićima, ove nedjelje u 11 časova, takođe u okviru 53. “Kočićevog zbora”. Autor izložbe je Vladimir Đukanović.

Izvor
NN
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!