Društvo

Zabrana ulaska Prilepinu u BiH upozorenje Dodiku

Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica izjavio je Srni da je zabrana ulaska ruskom piscu Zaharu Prilepinu u BiH obnova stare prakse koju su praktikovali predstavnici nomenklature Saveza komunista, s tim što sada zabrane ispisuju "nepismeni izvršioci koji teško da su pročitali i lektiru iz osnovne škole".

– Plaše se da im Zahar poremeti “inače stabilnu situaciju u BiH”. Pošto im pred kućnim vratima bleje migranti, dobili su zadatak iz istog izvora koji je zabranio ulazak Prilepinu da na nesrećnim izbjeglicama sa Bliskog istoka vježbaju zadaću iz humanizma i soroševske renesanse promjene evropske krvi, rekao je Kusturica.

On kaže da im smeta pisac romana “Obitelj“, jednog od najvećih romana moderne evropske književnosti koji je dobio i Andrićevu nagradu i koji je “Mikelanđelovska metafora o stradanju ruskog naroda u vremenu boljševizma”.

Loading...

Kusturica je naglasio da je zabrana ulaska Prilepinu u BiH ozbiljno upozorenje predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

– Ta naredba je zla namjera nepismene fukare koja je oduvjek mrzila kulturu, a najviše rusku i koja upravo vježba silu nad književnikom. Daj Bože da ne ode i dalje, upozorio je Kusturica.

U Banjaluci je sinoć trebalo da bude održano književno veče ruskog pisca Zahara Prilepina, ali mu je u četvrtak, 23. avgusta, na ulazu u BiH zabranjen ulazak zbog navodnih bezbjednosnih razloga.

Ovu naredbu donijela je Obavještajno-bezbjednosna agencija 26. marta, a u obrazloženju rješenja, navodi se da bi boravak Prilepina na teritoriji BiH predstavljao “prijetnju bezbjednosti BiH, javnom poretku ili međunarodnim odnosima BiH“.

Ambasada Ruske Federacije izrazila je zabrinutost i duboko razočarenje zbog zabrane ulaska u BiH Prilepinu i navela da se obratila Ministarstvu inostranih poslova BiH za razjašnjenje.

Izvor
Srna
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!