Društvo

Napad na policiju je napad na društvo

Napadi na policiju Republike Srpske su sve učestaliji, što govori i podatak da je u prvih pola ove godine više za oko 43 odsto napada na policijske službenike u odnosu na isti period godinu ranije.

Kako je potvrđeno iz MUP-a RS, do kraja juna evidentirano je 20 napada na policijske službenike, što je više za šest u odnosu na uporedni period prošle godine.

Loading...

“U tim napadima je jedan policijski službenik zadobio tešku tjelesnu povredu, što je isto kao i u uporednom periodu lani, dok je 18 policijskih skužbenika zadobilo lakše tjelesne povrede, što je više za pet ili 38,5 odsto”, navode iz MUP-a RS.

Kako ističu, za krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti propisane su novčane kazne ili zatvorske kazne do tri godine za lice koje napadne ili ozbiljno prijeti da će napasti službeno lice u vršenju službene djelatnosti.

“Zakon predviđa da ukoliko usljed ovakvog napada službenom licu bude nanesena tjelesna povreda ili mu bude prijećeno oružjem, počinilac će biti kažnjen kaznom zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina. Zakon, takođe, predviđa da je i pokušaj ovog krivičnog djela kažnjiv”, navode iz MUP-a RS.

Tako su repetiranje pištolja na policiju, pucanje, fizički obračuni, pozivanje na napade ili cijepanje uniformi samo neke od opasnosti s kojima se policijski službenici susreću na dužnosti.

Sindikat

Sindikat radnika unutrašnjih poslova RS oštro usuđuje napad na policiju, pa tako prvi čovjek ove organizacije Anica Jondić smatra da je to potpuno neprihvatljiv odnos lica iz kriminalnog miljea prema policiji RS, koja samo radi svoj posao.

Anica Jondić
Anica Jondić

“Policija je sve češće meta napada tih lica. Sindikat je radio na promjeni zakonske regulative da bi se na viši nivo podigao stepen zaštite prvenstveno policijskih službenika koji su prvi na udaru. Moramo raditi i na promjeni svijesti javnosti jer je to opasno kako za naše pripadnike, tako i za društvo”, smatra Jondićeva.

Dodaje da upravo podatak o tome da je povećan broj napada na policiju govori o neprihvatanju pojedinaca da policija mora da radi svoj posao u skladu sa zakonom.

Podsjećamo, dva najfrapantnija primjera zbila su se u Sokocu i Srpcu. Početkom godine mladić D.G. (23) u Sokocu je teško povrijedio policajca na dužnosti, a prilikom hapšenja prijetio je policajcima da će ubiti njih i njihove porodice, te zapaliti njihovu imovinu, dok je tridesetogodišnjak D.B. iz Srpca uhapšen nakon što je ispalio metak u pravcu policije, koja mu je pritekla u pomoć jer je autom sletio u kanal.

Izvor
NN
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!