Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Reakcije na napad na novinara Vladimira Kovačevića (VIDEO/FOTO)

Dan poslije napada na novinara BNTV i portala Gerila.info Vladimira Kovačevića komentari i reakcije se ne stišavaju. Brojni su oni koji upućuju podršku pretučenom Kovačeviću, ali postoje i oni koji dobravaju taj napad.

Podršku su uputile mnogobrojne kolege, političari i javne ličnosti. Takođe, upućene su i mnogobrojne kritike i osude zbog brutalnog napada na Vladimira Kovačevića.

Iz udruženja BH novinari poručuju da najoštrije osuđuju brutalni napad i premlaćivanje Vladimira Kovačevića. Ističu da su zaprepašteni načinom na koji je napad izveden, i smatraju da je napad bio organizovan i dobro isplaniran čin ciljano usmjeren na ugrožavanje života novinara Kovačevića i zaustavljanje njegovog profesionalnog rada.

Posebno zabrinjava činjenica da je novinar Kovačević napadnut neposredno nakon što je poslao svoje izvješataje sa građanskih protesta na Trgu Krajine u Banja Luci, gdje se svakodnevno okuplja grupa “Pravda za Davida”, te nakon niza verbalnih napada i političkih pritisaka na novinare BNTV od strane predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i drugih zvaničnika vladajuće koalcije u tom entitetu. Ovaj napad je vrhunac produženog i nekažnjenog nasilja nad BNTV i drugim medijima u BiH, kojem svjedočimo od početka ove godine i koje hitno mora prestati! Naglašavamo još jednom kako je predsjednik Milorad Dodik svoje javno i političko djelovanje prečesto usmjeravao na novinare i medije, ponižavao ih i vrijeđao na najprimitivnije načine; proglašavao ih neprijateljima, špijunima i stranim plaćenicima, čime ih je pretvarao u “žive mete” i otvarao prostor za direktno nasilje. Te prijetnje i napadi nikada nisu sankcionirani, niti su nadležne policijske i pravosudne institucije RS poduzele efikasne i zakonom propisane mjere zaštite novinara i njihovog prava na slobodan i dostojanstven rad. Zbog toga Upravni odbor BH novinara ovaj put rezolutno zahtjeva od MUP-a Republike Srpske hitnu i profesionalnu istragu napada na novinara Vladimira Kovačevića. Ukoliko u najkraćem roku, ne dužem od 5 dana, javnost ne bude obaviještena o svim okolnostima napada, uključujući i imena napadača i onih koji stoje iza njih, smatraćemo direktno odgovornim najviše zvaničnike i institucije Republike Srpske za ovaj kriminalni akt, a novinare iz cijele BiH pozvati na proteste i bojkot svih aktvinosti aktuelnih vlasti u RS.

Iz BH novinara su pozvali sve medije u BiH da sutra 28.8. 2018. godine upute jedinstven zahtjev vlastima u Republici Srpskoj i cijeloj BiH da nasilje nad novinarima mora prestati, na način da u svojim medijima objave crne flajere (u štampi), banere (na portalima) i telope (na tv) sa natpisom STOP NASILJU NAD NOVINARIMA U BIH!

Ističu da će mediji na taj način pokazati vlastima, javnim zvaničnicima i institucijama da medijska i novinarska zajednica BiH neće tolerisati ni jedan oblik nasilja i ugrožavanja slobode medija i sigurnosti novinara.

Sindikat medija i grafičara Republike Srpske najoštrije osuđuje napad na Vladimira Kovačevića i zahtijeva od nadležnih institucija da se počinioci otkriju i uhapse u najkraćem roku.

Posljednje premlaćivanje novinara poznatog po kritičkom odnosu prema društvu i institucijama vlasti pokazuje da živimo i radimo ovaj posao u nesigurnom i opasnom ambijentu u kojem su ugrožena elementarna ljudska prava na rad, ali slobodno novinarstvo. Smatramo da je nedopustivo da se medijskim radnicima na ovaj način ugrožavaju životi i uskraćuju sloboda i pravo na rad. Premlaćivanje novinara ispred zgrade u kojoj živi pokazuje da medijski radnici nisu samo ugroženi na poslu, već i na svom kućnom pragu. Sindikat će podžati sve aktivnosti novinara u cilju otkrivanja istine u ovom i svakom drugom slučaju napada na medijske radnike, bili oni naši članovi ili ne. Pozivamo institucije da se bave svojim poslom i da u najkraćem roku otkriju počinioce ovog strašnog čina, kako bi napadi na novinare postali dio prošlosti.

Iz Kluba novinara Banja Luka su poručili da će održati hitnu sjednicu UO povodom brutalnog napada na kolegu novinara Vladimira Kovačevića. Pozivaju ostale kolege da pričekaju odluke Kluba kako bi zajednički uskladili aktivnosti i pružili podršku kolegi Kovačeviću.

Televizija BN je jutros, u znak protesta što je pretučen novinar Vladimir Kovačević, Jutarnji Dnevnik i Vijesti počela sa zatamnjenim ekranom na kojem je bio natpis: „Otvoreni protest zbog napada na novinara BN TV. Tražimo od MUP-a Republike Srpske da otkrije napadače“.

Vladimir Kovačević je, inače, prije sedam dana dobio drugog sina. U stanu ga je čekala žena sa dvoje djece – bebicom i sinom od dvije godine. Podsjećamo, pretučen je između 20:30 i 21:00 dok se vraćao sa posla, bukvualno ispred ulaza u njegovu zgradu. Tu je mračno i zaklonjeno sa velikom živom ogradom. Kovačević se branio, međutim prvi udarac u glavu ga je oborio na zemlju. Napadači su ga tukli šipkama, a on njih po nogama. Udarali su ga kad nije mogao ustati. Kovačević misli da su ga mogli i ubiti da se nije branio. Vrlo malo modrica ima po leđima i tijelu, tukli su ga isključivo u glavu.

Inače, policija sinoć nije ostavila dežurnog policajca ni ispred njegove zgrade niti ispred hirurgije gdje su Kovačevića odvezli nakon napada. Na pitanje zašto, iz policije su odgovorili da nema potrebe. Nakon napada metalnim šipkama, iz mraka, kasno naveče u naseljenom mjestu, policija i dežurni tužilac koji je izašao na mjesto uviđaja su odlučili da nema potrebe da neko dežura i pazi na Kovačevića i njegovu porodicu.

Kako nezvanično saznajemo, jedan Kovačevićev prijatelj iz komšiluka je pričao sa policajcem na uviđaju i ovaj mu je navodno rekao da neće ispitivati komšije da ih “ne budi” nego će uviđaj nastaviti sutra ujutro. Pri tome na mjestu napada nije ostavljena žuta traka i uviđaj je ekspresno završen – u roku od oko 45 minuta. Policija je kasnije u blizini Kovačevićeve zgrade zaustavljala pojedine automobile i legitimisala vozače.

Iz policije su poručili da policijski službenici Policijske uprave Banja Luka preduzimaju sve mjere i radnje na rasvjetljavanju napada na Vladimira Kovačevića koji se dogodio sinoć, u Banjaluci.

Dana 26.08.2018. godine, oko 20,45 časova, policijski službenici Policijske uprave Banja Luka, postupili su po prijavi da su dva maskirana lica, u Banja Luci, u ulici Banović Starhinje, fizički napala V.K. (1982) iz Banja Luke, novinara RTV BN, kom prilikom su mu nanesene tjelesne povrede u predjelu glave. Povrijeđeno lice je medicinski zbrinuto u Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske. Policijski službenici Policijske uprave Banja Luka su odmah, u prisustvu dežurnog Okružnog javnog tužioca pristupili vršenju uviđaja na licu mjesta koji je okončan u noćnim časovima, te se intenzivno preduzimaju i druge istražne mjere i radnje na rasvjetljavanju ovog krivičnog djela. Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske najoštrije osuđuje svaki vid nasilničkog ponašanja usmjerenog prema novinarima.

Danas je potvrđeno da je dežurni tužilac Dragana Lipovčić naložila da se preduzmu sve potrebne istražne radnje i mjere na otkrivanju i pronalasku napadača na Vladimira Kovačevića te utvrđivanju svih okolnosti ovog događaja. Iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka je saopšteno da su na licu mjesta izuzeti tragovi koji će biti predmet vještačenja i da je u toku je istraga u vezi sa ovim događajem.

Izvor
gerila.info
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button