Društvo

Inicijativa za Mektićevu smjenu uvrštena u dnevni red sjednice Parlamenta BiH

Inicijativa klubova poslanika SNSD-a i DNS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH o smjeni ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Dragana Metića na dnevnom je redu sjednice Doma koja je zakazana za utorak, 4. septembra.

U inicijativi se navodi da je sasvim jasno da punu odgovornost za eskalaciju migrantske krize snosi, prije svega, Ministarstvo bezbjednosti BiH, te posebno Mektić, koji je tokom prvih nekoliko mjeseci ove godine, a i ranije, ignorisao, minimizirao, relativizovao, pa čak i ismijavao ozbiljna upozorenja institucija Republike Srpske, kao i nekih drugih institucija na nivou BiH, koje su raspolagale informacijama da bi se BiH u ovoj godini mogla da suoči sa opasnim migrantskim talasom.

Ističe se i da je svojim lažnim i neprovjerenim informacijama, s kojima je često izlazio u javnost, Mektić snažno doprinio nespremnosti institucija BiH za suočavanje sa velikim talasom migranata.

Loading...

Istovremeno, dodaje se u inicijativi, postoje vrlo ozbiljne informacije da su pojedinci iz institucija BiH, posebno iz Ministarstva bezbjednosti, u saradnji sa međunarodnim humanitarnim organizacijama, bili umiješani u produkovanje migrantske krize u BiH, s ciljem sticanja materijalne koristi korištenjem sredstava EU i donatorskih sredstava namijenjenih za pomoć u smještaju, ishrani i zdravstvenoj zaštiti migranata.

Umjesto da radi posao iz nadležnosti Ministarstva bezbjednosti BiH, otkloni razloge za nezadovoljstvo i strah građana, kao i za opravdane proteste predstavnika lokalnih zajednica pred zgradom parlamenta BiH, Mektić je svoju funkciju evidentno zloupotrebljavao u političke svrhe i koristio je za neistinite i klevetničke napade na institucije Republike Srpske, ističe se u inicijativi klubova poslanika SNSD-a i DNS-a.

Ti neargumentovani i neistiniti napadi, posebno na Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, pojačani su u trenutku kada je migrantska kriza dostigla vrhunac i kada se Mektić, zajedno sa kompletnim Savjetom ministara, našao u bezizlaznoj situaciji, zbog čega se opravdano vjeruje da su klevetničke optužbe na račun institucija Srpske posljedica neznanja, nestručnosti, zlonamjernosti i potpunog odsustva volje Mektića da obavlja funkciju na koju je izabran.

Iz klubova SNSD-a i DNS-a u Predstavničkom domu podsjećaju i na zaključak Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednosti Parlamentarne skupštine BiH kojim je od oba doma zatraženo da, u skladu sa Zakonom o parlamentarnom nadzoru, formiraju istražnu komisiju koja bi izvršila parlamentarnu istragu nad institucijama BiH koje nisu izvršile obaveze u vezi sa migrantskom krizom.

U inicijativi se navodi da je BiH od početka godine suočena sa ozbiljnom migrantskom krizom, koja svakog dana postaje sve veća prijetnja političkoj stabilnosti i bezbjednosti svih građana BiH.

Prema relevantnim podacima nadležnih institucija i policijskih agencija, u BiH je od januara na ilegalan način ušlo gotovo 10.000 migranata iz visokorizičnih zemalja Bliskog istoka, Azije i Afrike.

U većini slučajeva ti ljudi nemaju nikakve dokumente, što otežava ili potpuno onemogućava utvrđivanje njihovog identiteta, a pojačava osnovane sumnje da se među njima nalaze lica koja predstavljaju opasnost po javni red i mir i bezbjednost građana.

Izvor
NN
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!