Društvo

Više od 200 novinara na protestnom skupu u Sarajevu

Više od 200 novinara okupili su se danas na platou ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu zbog sve češćih napada na novinare u BiH.

Povod okupljanja u glavnom bh. gradu bio je napad na novinara BNTV Vladimira Kovačevića u Banjoj Luci. Okupljanja novinara održali su i u Mostaru i Zenici. Jučer su održani protesti u Banja Luci.

Okupljeni novinarni u Sarajevu su naveli kako je napad na Kovačevića samo jedan od mnogobrojnih ataka na novinare i novinarsku profesiju posljednjih mjeseci, čime im se prijetnjom i udarom na život onemogućava rad.

Loading...

Alarmantno je, ukazuju novinari da nakon napada na njih nema „uspješno okončanih istraga“, a nema ni adekvatnih kazni i sankcija koje jesu propisane zakonom, ali zakon se u ovakvim slučajevima ne provodi.

Od početka 2018. godine prijavljen je 41 napad na novinare i medijske ekipe, dok je mnogo više napada koji nisu prijaljeni novinarskim udruženjima i policiji.

Ambijent koji stvaraju političari u BiH, poručeno je tokom skupa u Sarajevu, pogoduje i stvara prilike za nove napade na novinare i od njih pravi mete.

Novinari bh. medija pozvali su nadležne da se ozbiljno pozabave istragom o napadu na kolegu Kovačevića, ali i da učine sve da do ovakvih situacija nikada više ne dođe.

Posljednje okupljanje novinara u Sarajevu bilo je 29. septembra 2017. godine kada su se okupili pred zgradom Federalne uprave policije čiji su službenici spriječili rad ekipe Radija Slobodna Evropa tokom protesta demobilisanih boraca u Sarajevu.

Izvor
nap.ba
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!