Društvo

Poskupjelo gorivo na pumpama

Na benzinskim pumpama u RS gorivo je poskupjelo i do pet feninga po litri, a naftaši ističu da je razlog remont postrojenja Rafinerije nafte u Brodu zbog čega naftne derivate transportuju iz zemalja regiona, što je za sobom povuklo dodatne troškove i samim tim više cijene u maloprodaji.

Direktor “Nešković” pumpi Mile Jovanović potvrdio je da je poskupjelo gorivo na njihovim benzinskim pumpama širom Srpske.

– Glavni razlog za to je što su postrojenja Rafinerije nafte u Brodu u remontu, pa gorivo dovozimo iz zemalja okruženja. To se odrazilo na troškove transporta, a na kraju i na maloprodajne cijene. Različite su cijene naftnih derivata na benzinskim pumpama i ne mogu tačno definisati koliko gorivo košta sada u Prijedoru ili Banjaluci. U prosjeku su cijene više za oko tri feninga po litri – kazao je Jovanović koji nije mogao prognozirati da li će gorivo i dalje poskupljivati.

Na benzinskoj pumpi “Super petrol” u Banjaluci takođe su kazali da je gorivo poskupjelo i kod njih.

– Gorivo je skuplje za četiri feninga po litri. Za litar dizela trenutno je potrebno izdvojiti 2,21 KM, a isto toliko košta i benzin – kazali su na ovoj pumpi u banjalučkom naselju Borik.

Ista situacija je i na benzinskim pumpama “Krajinapetrola” gdje ističu da je gorivo poskupjelo u četvrtak i do pet feninga po litri.

– Vozači sada za litar dizela treba da izdvoje 2,28 maraka, što je za tri feninga više, a za benzin 2,35 maraka ili pet feninga više – kazali su na jednoj pumpi “Krajinapetrola” u Banjaluci.

Na benzinskim pumpama u Srpskoj gorivo je u toku ove godine u više navrata poskupilo, a između ostalog i zbog usvajanja izmjena Zakona o akcizama BiH koje su na snagu stupile 1. februara.

Zbog toga su organizovani i protesti vozača i građana Srpske u junu, nakon kojih su cijene goriva pale za deset feninga po litri.

Barel

Cijene nafte na međunarodnom tržištu u srijedu su se zadržale iznad nivoa od 76 dolara.

Na londonskom tržištu cijena barela je bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 76,15 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po cijeni od 68,83 dolara, što je za 30 centi više.

Izvor
glassrpske
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!