Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Kultura

Tri nagrade za film Meso na Filmskim susretima u Nišu

Pedeset i treću godinu zaredom, Festival glumačkih ostvarenja igranog filma „Filmski susreti – Niš“ je sinoć, 31. avgusta, tradicionalno zatvoren velikim vatrometom i uručivanjem nagrada te specijalnih priznanja “jedinoj konstantno pulsirajućoj vrijednosti u okvirima sedme umjetnosti“ – glumcima.

Među prepoznatima, svoje mjesto su zauzeli i glumci filma, a i istoimene serije “Meso“, Igor Đorđević, Marija Pikić i Faketa Salihbegović-Avdagić.

Priznanja su uslijedila nakon projekcije filma na Ljetnoj pozornici Niške tvrđave 27. avgusta, ispraćene gromoglasnim aplauzom publike koja je, uprkos snažnom nevremenu u gradu, ostala do posljednjeg reza.

Za ulogu Mirka Cvijetića, osrednjeg fudbalera sa neizvjesnom budućnošću, Đorđeviću je uručeno specijalno priznanje Fipresci za najbolju mušku ulogu, koje dodijeljuje Srpska sekcija međunarodne federacije filmskih kritičara. Dobitnica specijalnog priznanja je i Salihbegović-Avdagić, koja je trijumfovala u ulozi Mirkove dementne majke, dok Marija Pikić sa 53. Filmskih susreta u Nišu nosi povelju za najbolju žensku ulogu – ulogu Marije, Mirkove djevojke.

I u svojoj 53. godini, Filmski susreti u Nišu su opravdali status jedne od najvažnijih regionalnih filmskih manifestacija koja afirmiše glumce kao umjetnike, ali i dramske profesionalce. Do dana današnjeg, simbolični gest glumačke “vladavine“ gradom Nišom za vrijeme trajanja festivala je ostalo uručivanje ključeva Grada predsjednici žirija, koja po prijemu uzvikuje: “Kolege glumci, Tvrđava je naša!“ I zaista, od 25. do 31. avgusta, glumci jesu vladali Niškom tvrđavom, demonstrirajući plejadu talenata i ostvarenja koji će svoje mjesto nesumnjivo pronaći i u istoriji filma.

Za film “Meso“, Niš je bio četvrta stanica na turneji po regionu. Prije Filmskih susreta, film je prikazan na Trebinje Film Festivalu, Sarajevo Film Festivalu te Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, na kojem je scenaristi i jednom od glavnih kuhara, Nikoli Pejakoviću Kolji, pripalo treće mjesto za krčkanje “Mesa“.

A dok su na Niškoj tvrđavi odjekivala imena glumaca, režiser Saša Hajduković je uveliko bio na putu za Kanadu, gdje će “Meso“ ući u ring glavne takmičarske selekcije Montrealskog svjetskog filmskog festivala, jedinog sjevernoameričkog takmičarskog festivala podržanog od strane Međunarodne federacije udruženja filmskih producenata FIAPF.

Iz Bosonoge produkcije podsjećaju da početkom naredne godine počinje i snimanje drugog dijela trilogije pod nazivom “Kosti“, koji koproducira Radio-televizije Srbije.

Izvor
Bosonoga produkcija
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button