Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Nauka i tehnologija

Jedan punjač za sve uređaje – EU ponovno u borbi za standardizaciju

Evropska Unija vodi istragu o potrebi za pravnim akcijama usmjerenim ka proizvođačima trebaju li koristiti standardizovane punjače. Odnosno trebaju li iz bilo kojeg razloga postojati nestandardni punjači (uključujući Appleov Lightning) koje bi mogli zabraniti.

Gotovo cijelu deceniju regulatori iz Unije potiču proizvođače da se koriste standardizovani punjači odnosno priključci kako bi se smanjila količina elektroničkog otpada. Svaki novi telefon dolazi s punjačem koji obično završi u smeću što zbog kvara, što zbog toga jer postane nepotreban (jer izađe novi brži s drugačijim priključkom). I upravo ti punjači čine udio u 51 000 t elektroničkog otpada koji se godišnje proizvede samo u EU.

Dugoročni cilj je da se telefoni i punjači moraju kupiti zasebno te da svi budu proizvedeni sa jednom vrstom priključka koji se zadržava kroz nekoliko generacija.

Još 2009. najveći proizvođači (Apple, Samsung, tadašnja Nokia i drugi) potpisali su sporazum da će dobrovoljno koristiti tada aktualan microUSB priključak. Većina je to shvatila na način da na samom uređaju (telefonu, tabletu,…) ugrade microUSB priključak, osim Applea koji je počeo proizvoditi microUSB/lightning adapter jer su tu uvidjeli potencijalnu zaradu.

Većina današnjih telefona i tableta, te mnogi laptopi (uključujući MacBook-e) koriste USB Type-C, no iPhone je i dalje izuzetak sa Lightning connectorom. To izaziva nezadovoljstvo kod regulatora te komisije za tržišno takmičenje. Komesar EK Margrethe Vestager kaže: “S obzirom na slab napredak s ovakvim dobrovoljnim pristupom, Komisija će ubrzo pokrenuti studiju procjene učinka [Impact Assessment] kako bi se procijenili troškovi i korist ovakvog pristupa”

Uvođenje obaveze korištenja USB Type-C priključka ne bi predstavljalo nikakav problem za većinu proizvođača, ali bi uzrokovalo glavobolje Appleu. Kupcima bi se vrlo vjerovatno svidio takav pristup jer bi se jedinstvenim punjačem mogli puniti svi telefoni, tableti, laptopi i drugi uređaji nezavisno o proizvođaču.

To bi se naravno odrazilo na Apple jer bi izgubili dio financijskog kolača od prodaje vlastitih specijalizovanih punjača, kablova i raznih adaptera.

Izvor
racunalo.com
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button