Društvo

Počinje obnovljeno suđenje Oriću i Muhiću

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH sutra bi trebalo da počne obnovljeno suđenje komandantu bivše Armije R BiH u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku te vojske Sabahudinu Muhiću.

Apelaciono vijeće Suda BiH je 8. juna, zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, ukinulo prvostepenu oslobađajuću presudu Oriću i Muhiću za zločine nad Srbima na području Srebrenice 1992. godine i odredilo ponovno održavanje pretresa.

Orić i Muhić su optuženi da su u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba – Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Suđenje u ovom predmetu počelo je u januaru 2016. godine, a nakon iznošenja završnih riječi Tužilaštva BiH 29. avgusta prošle godine okončano je iznošenjem završnih riječi odbrane 12. septembra.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Šaban Maksumić naveo je u obrazloženju oslobađajuće presude da Tužilaštvo BiH nije van razumne sumnje dokazalo da su optuženi Orić i Muhić ubili trojicu zarobljenih Srba u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac.

On je dodao da je ključni element svih tačaka optužnice bio iskaz zaštićenog svjedoka “O1”, koji prema ocjeni Vijeća, nije bio vjerodostojan.

Apelaciono vijeće je ukinulo ovu presudu jer se, kako su ranije naveli, zasniva na dokazima na kojima se, prema odredbama krivičnog procesnog zakona, presuda ne može zasnivati.

Početak suđenja zakazan je za 9.00 časova.

Izvor
Srna
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!