Društvo

Savanović: Pridržavati se Zakona o zaštiti na radu

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović apelovao je da se poslodavci i radnici u Srpskoj pridržavaju zakonske regulative iz oblasti zaštite na radu, čime će doprinijeti smanjenju nesreća na poslu svih kategorija.

Savanović je u izjavi Srni izrazio duboku zabrinutost zbog sve češćih smrtnih slučajeva radnika na građevinama u Republici Srpskoj.

Loading...

“Zakon o zaštiti na radu i pravilnici su veoma jasni i obavezujući za poslodavce i radnike. Kada bi se pridržavali propisanih normi, nesreće na poslu, kao i zdravlje zaposlenih bili bi sigurno na zavidnom nivou”, rekao je Savanović.

On je ukazao na potrebu da nadležna inspekcija češće kontroliše rad u rizičnim oblastima kao što je građevinarstvo.

Savanović je napomenuo da je Zakonom o zaštiti na radu regulisana opšta obaveza poslodavca kroz preventivne mjere kada je riječ o bezbjednosti i zdravlju na radu, između ostalog, u građevinarstvu.

Prema njegovim riječima, Zakonom o zaštiti na radu preventivne mjere u ostvarivanju zaštite i zdravlja na radu obezbjeđuju se primjenom savremenih tehničkih, ergonomskih, zdravstvenih, obrazovnih, socijalnih, organizacionih i drugih mjera i sredstava za otklanjanje rizika od povređivanja i oštećenja zdravlja zaposlenih ili njihovog svođenja na najmanju moguću mjeru.

Savanović kaže da se smanjivanjem potencijalnih uzroka rizika u radnoj sredini sprečavaju nesreće i povrede koje proizlaze, povezane su ili se dešavaju tokom rada.

On je dodao da je, osim Zakonom, ova materija regulisana i Pravilnikom o preventivnim mjerama za bezbjedan i zdrav rad na radnom mjestu i Pravilnikom o preventivnim mjerama za bezbjedan i zdrav rad pri korišćenju sredstava i opreme za ličnu zaštitu na radu.

Predsjednik Sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalnih djelatnosti Republike Srpske Dragana Vrabičić apelovala je da Zakon o zaštiti na radu poštuju poslodavci i izvođači radova u građevinskom sektoru, gdje su u posljednjih mjesec dana poginula četiri radnika.

Vrabičićeva je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekla da je u 2016. godini u građevinskom sektoru poginulo 10 radnika, u 2017. godini osam, a u avgustu ove godine četiri.

Ona je ukazala na potrebu jačih kontrola inspekcijskih organa na građevinskim objektima, kao i da zaposleni skrenu pažnju poslodavcu na sve nepravilnosti na objektu gdje rade.

Izvor
SRNA
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!